I Coronakrisens framfart är klimatet något som på kort tid gynnats av förändrade beteenden i samhället. Minskad flygtrafik och lägre produktion i stora industrier är två exempel på faktorer som påverkat miljön positivt de senaste veckorna, trots den tragiska tid vi befinner oss i.
Men hur länge förväntas de positiva effekterna hålla i sig?
På kort tid har många människors vardag förändrats drastiskt i och med Coronavirusets framfart. Arbete, socialt umgänge, resor och aktiviteter är för att nämna några saker som blivit påverkade i allra högsta grad. Även om omställningen till en mer isolerad vardag och förändrade levnadsmönster är påfrestande för många, ser man redan stora skillnader på klimatet.
Förändrade beteenden minskar utsläpp
En stor anledning till klimatförbättringarna är att resor minskat. Flygtrafiken står nästintill helt still då många länder stängt sina gränser, och med myndigheternas avrådan från resor är även inrikesresor minimalt.
Andelen koldioxidutsläpp har minskat överlag då det kopplas till våra aktiviteter hur mycket utsläpp som sker. Med minskat resande men också lägre produktionskapacitet i stora industrier och minskad användning överlag av fossila bränslen, är det därför tydligt att det påverkar miljön positivt just nu. Enligt experter på Standford University i Kalifornien kan koldioxidutsläppen minska med upp till 5% under 2020.
Troligen kortvarig effekt
Trots att förbättringar skett på kort tid och att utsläpp förväntas minska något under året är det svårt att se att en klimatförändring som kommer hålla i sig över tid. Experterna menar på att det är en kortvarig effekt av förändrade levnadsvanor. När pandemin klingar av och samhället återgår till ett mer normalt läge, kommer människor återgå till vanliga rutiner och levnadsmönster.
– Det återstår att se vad förändringarna ger för effekt över tid, men jag tror att människors sätt att tänka mer flexibelt kring t.ex. att anpassa sitt resande och se mer digitala lösningar i vardagen kan ge ett mer långsiktigt och hållbart tänk, säger Kajsa.
Så påverkas elanvändningen
Coronapandemin påverkar även elförbrukningen ur ett större samhällsperspektiv. Med stängda industrier, arbetsplatser och lägre aktivitet i samhället överlag minskar användningen av el som i sin tur kan leda till sänkta priser.
För den enskilde konsumenten kan det dock bli en marginellt större förbrukning av hushållsel. Detta på grund av att mer tid spenderas i hemmet både för arbete och men också på fritiden.
– Många kan nog se att elförbrukningen gått upp på den senaste elräkningen. Däremot är elpriset väldigt lågt just nu så förmodligen ser de flesta ingen större skillnad på den totala kostnaden, avslutar Kajsa.