VINTED, EUROPAS LEDANDE MARKNADSPLATS FÖR SECOND HAND-MODE, LANSERAS I SVERIGE
Hem CIRKULÄR EKONOMI Vinted, Europas och Nordamerikas ledande marknadsplats för second hand-mode, lanseras i Sverige

Vinted, Europas och Nordamerikas ledande marknadsplats för second hand-mode, lanseras i Sverige

Publicerat av: Redaktionen

I dag går Vinted, Litauens första unicorn, in på den svenska marknaden.

Vinted har för närvarande mer än 75 miljoner registrerade medlemmar på 17 marknader i Europa och Nordamerika.

Vinteds uppdrag är att göra second hand till förstahandsvalet världen över och konceptet cirkulär ekonomi tillgängligt för fler människor.

VINTED, EUROPAS LEDANDE MARKNADSPLATS FÖR SECOND HAND-MODE, LANSERAS I SVERIGEDen litauiska modeentusiasten Milda Mitkutė var bara 21 år gammal när hon och medgrundaren Justas Janauskas fick idén till Vinted, helt enkelt för att hon hade för många kläder. I dag gör Vinted det möjligt för miljontals medlemmar att köpa och sälja mode, accessoarer och annat online. Vinted blev Litauens första unicorn med en värdering på över 1 miljard euro 2019 och Vinted Group leds idag av vd:n Thomas Plantenga.

Vinted ger sig nu in i Norden genom att lansera i Sverige. Enligt rapporten Läget i handeln från Svensk Handel kommer omsättningen av begagnade varor på den svenska marknaden att växa med minst 1,5 miljarder kronor per år de kommande åren. Dessutom köpte två tredjedelar av den svenska befolkningen en eller flera begagnade varor år 2020.

Vinteds mål är att göra second hand till förstahandsvalet och förlänga klädernas livslängd genom att låta människor köpa och sälja begagnade föremål. I dag är affärsmodellen uppbyggd för att stötta ett starkt utbud av begagnade föremål i katalogen, vilket gör det möjligt för köpare att hitta ett brett urval av prisvärt mode i en säker och praktisk app. Säljare säljer utan avgifter: Medlemmar kan registrera sig gratis, enkelt ladda upp sina föremål och behålla 100 procent av vinsten. Köparna debiteras en avgift som kallas Köparskyddet (Buyer Protection) för varje transaktion som görs på Vinted (5 procent av varans pris plus en fast avgift på 7,50 SEK). Köparskyddet möjliggör en säker betalning mellan två medlemmar, vilket innebär att de inte behöver utbyta bankuppgifter mellan varandra. Köparskyddet ger också köparna tillgång till vår kundtjänst och ger dem rätt till vår återbetalningspolicy om varan inte kommer fram, skadas under transporten eller inte alls överensstämmer med beskrivningen.

Vinted har också ett integrerat fraktsystem, så att både köpare och säljare kan handla säkert och utan krångel, samt prisvärda fraktalternativ.

  • Vårt uppdrag är att göra second hand till förstahandsvalet världen över och därför har vi fokuserat på att engagera fler personer i Europa, med en fantastisk produkt utan avgifter för säljarna. Att gå in i Norden genom lanseringen i Sverige är en spännande milstolpe på denna expansionsresa. Vi ser att svenskarna är tekniskt kunniga och intresserade av en cirkulär ekonomi och vi är övertygade om att Vinteds fördelar och bekvämlighet kommer att bli en stor framgång, säger Adam Jay, vd för Vinted Marketplace.
  • Vinteds expansion till Sverige är ett bevis på företagets fortsatta ambitioner att förändra second hand-marknaden för mode. Vi är glada över att fortsätta stödja Vinted i deras resa mot att öka användandet av second hand världen över, den här gången i Sverige, EQT:s hemland. Makrotrenderna som driver den cirkulära konsumtionen är väldigt starka här så vi ser fram emot att utöka EQT:s svenska arv, nätverk och nära tre decenniers meriter i regionen – välkommen till Norden! säger Carolina Brochado, partner på EQT Growth och styrelsemedlem i Vinted.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>