/Kulatoppen omsorgscenter-Vackra vyer och framtidsvisioner
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Kulatoppen äldreomsorgscenter – en spektakulär utsikt

Kulatoppen äldreomsorgscenter – en spektakulär utsikt

Publicerat av: Redaktionen

Nu kan de äldre på Kulatoppen omsorgscenter njuta av ett harmoniskt och hälsofokuserat hem där tekniken tar vården till framtiden.

Belägen på bergets topp ges en fantastisk vy av sundet.

Byggnaden är inte bara placerad på en vacker plats utan den använder sig även utav en effektiv och miljövänlig uppvärmning.

SAPA har genom H-fasader Stette AS levererat fasader, fönster och dörrar till Kulatoppen.

Med en exceptionell utsikt och vackra vyer står nu det nybyggda Kulatoppen omsorgscenter på plats i Deknepollen, Måløy, Norge. Med en spektakulär tomt högst upp på toppen av berget får de äldre en utsikt olikt något annat. Med de moderna vårdbyggnaderna har de tre våningsplanen plus källare en yta på hela 3.000 m2.

De tidigare 76 vårdplatserna har utökats till 100 i och med nybyggnationen, vilket är en anmärkningsvärd ökning och anledningen till detta är den förväntade ökningen av ålder som kommer.

Förutom goda inomhusmiljöer för Kulatoppen, så har man även fokuserat på fina stora grönytor utomhus.

– Utomhusområdet har ett sensoriskt element med vatten, texturer, färger, dofter och smaker och är anpassat för aktivitet med boulebana, grillplats, växthus och träningsutrustning, säger Nordplan, arkitekt för projektet.

Även utformningen av utomhusområdet är noga planerat med många viktiga aspekter som att framhäva den eleganta utsikten från bergets topp.

– I utformningen av utomhusområdet har tonvikt lagts på det faktum att det ska finnas skyddade zoner i anslutning till byggnaden, men att den fantastiska utsikten ska vara lättillgänglig längs gångvägen i utkanten av området, säger Nordplan.

Välfärdsteknik

Tack vare projektet har äldreomsorgen fått sig ett lyft, där välfärdstekniken medfört ett framtidstänk som kommer att gynna omsorgen generellt. Med ett modernt chip, som är inprogrammerat i ett smycke, kan det avgöras om den äldre har tillgång eller inte till dörrar och entréer genom ett positioneringsfält. Likaså kommer ett patientvarningssystem med rörelsesensor att finnas så att vårdpersonalen kommer att meddelas om en äldre går ut från sitt rum eller har ramlat. Detta hjälper personalen att snabbt kunna finnas på plats för den äldre om omvårdnad behövs.

/Kulatoppen omsorgscenter-Vackra vyer och framtidsvisioner

Även smarta ljussystem finns som automatiskt känner av de yttre ljusfaktorerna och anpassar färg och styrka till rummen, vilket skapar en behagligare och mer välmående tillvaro. Denna välfärdteknik är revolutionerande och lyfter vården till nya höjder vilket även är ett av de globala målen som eftersträvas.

Med de hårda väderförhållandena som existerar på bergets topp var yttre mörkläggningsgardiner inte ett alternativ utan man valde i stället att ha integrerat solskydd i glaset. Det var också viktigt att fönster och glasfasader har god isolering och står emot väder och vind på ett bra sätt.

SAPA har genom H-fasader Stette AS levererat fasader, fönster och dörrar till Kulatoppen. Genom att använda SAPA:s systemlösningar i aluminium så har en besparing på 11,3 ton CO2 utsläpp kunnat göras. Vilket är cirka 4 gånger lägre i utsläpp jämfört med det europeiskt genomsnitt för primäraluminium.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>