Så stor är klimatnyttan med rekonditionerad elektronik
Hem MILJÖ Så stor är klimatnyttan med återvunnen elektronik

Så stor är klimatnyttan med återvunnen elektronik

Publicerat av: Redaktionen

Att köpa återvunnen elektronik sparar upp till 91 procent koldioxidutsläpp, 97 procent vatten och 80 procent elektronikavfall jämfört med att köpa nya produkter.

Det visar en ny livscykelanalys från Refurbed, en av Sveriges och Europas största marknadsplatser för rekonditionerade produkter.

Studien är unik i sitt slag och genomförd tillsammans med det vetenskapliga institutet Fraunhofer Austria.

Trots upprepade larmrapporter fortsätter koldioxidutsläpp och avfall att öka, och på många håll i världen håller vattnet på att ta slut. Den senaste IPCC-rapporten visar att klimatkrisen kräver omedelbara åtgärder. Vi kan inte längre ignorera det faktum att vi lever över planetens gränser, på bekostnad av framtida generationer.

För att spara resurser och öka takten i den gröna omställningen krävs cirkulära affärsmodeller och en förlängd livslängd på produkter. Därför har Refurbed, i samarbete med Fraunhofer Austria Research GmbH, genomfört en studie för att undersöka hur mycket koldioxidutsläpp, vatten och elektroniskt avfall som kan sparas genom att köpa rekonditionerade produkter istället för nya. Analysen omfattar både smartphones, läsplattor och bärbara datorer, och är en av de första vetenskapliga studier som någonsin gjorts på ämnet.

– Det som är unikt med den här studien är att vi har gjort en heltäckande analys på produkternas miljöpåverkan, och inkluderat såväl scope 1, 2 och 3. Det innebär att vi på ett kvantifierbart sätt mätt den totala påverkan som en produkt har på vår planet, säger Paul Ruford, författare till studien, från Fraunhofer Austria Research GmbH.

Resultatet visar att klimatnyttan med återanvända produkter är högre än vad som tidigare varit känt. Nu hoppas Refurbed att studien ska göra att fler konsumenter får upp ögonen för rekonditionerad elektronik.

Så stor är klimatnyttan med rekonditionerad elektronik

Paul Ruford, författare till studien från Fraunhofer Austria Research GmbH, och Peter Windischhofer, grundare av Refurbed.

– Vi är övertygade om att jämförbara data och transparent kommunikation om rekonditionering kan bidra till en mer hållbar konsumtion av elektronikprodukter. Redan idag ersätter rekonditionerade produkter behovet av att köpa nytt. 73 procent av konsumenterna som köper rekonditionerat väljer att göra det istället för att köpa en ny enhet. Lika många håller med om att rekonditionerad elektronik fungerar lika bra som ny. Det här är en positiv utveckling som går i linje med en ansvarsfull användning av resurser, säger Peter Windischhofer, grundare av Refurbed.

Utdrag av resultatet

Upp till 91 procent lägre koldioxidutsläpp 

Att köpa en rekonditionerad produkt jämfört med en nyproducerad ger betydligt lägre koldioxidutsläpp. Besparingarna varierar mellan olika modeller och produktkategorier – från 69 procent för en Lenovo Thinkpad T460 i5, till 91 procent för en Apple iPad Pro 4 12,9 tum (från 2020).

Exempel: En rekonditionerad Apple iPhone 11 beräknas generera 15,7 kg CO2. Det är 56,3 kg mindre jämfört med en nyproducerad enhet, och ger därmed en besparing på 78 procent.

Upp till 97 procent besparing av vatten 

För att producera ny elektronik används stora mängder vatten. Bara produktionen av en enda ny smartphone kräver upp till 13 000 liter vatten, och för datorer är siffran ännu högre. Genom att köpa en rekonditionerad produkt istället för en ny kan man spara stora mängder vatten – mellan 86 och 97 procent, beroende på produkt.

Exempel: För att producera en ny Apple iPhone 11 krävs 12 075 liter vatten. En rekonditionerad produkt av samma modell kräver däremot bara 1695 liter. Genom att köpa en rekonditionerad Apple iPhone 11 sparar man alltså 86 procent vatten jämfört med att köpa en ny.

Upp till 80 procent lägre e-avfall

E-avfall är den snabbast växande avfallsströmmen i europeiska hushåll. Det beror främst på en hög förbrukning av elektronikprodukter, korta produktlivslängder och få reparationsmöjligheter. Enbart i Europa genereras 10 miljoner ton e-avfall per år, varav endast cirka 40 procent samlas in för återvinning. Även här visar siffrorna från Fraunhoferinstitutet på en enorm besparingspotential – med rekonditionerade produkter kan e-avfallet minskas med mellan 60 och 80 procent.

Exempel: En ny Apple iPhone 11 beräknas ge upphov till 239 gram e-avfall, att jämföra med endast 70 gram för en rekonditionerad enhet. Att köpa rekonditionerat ger alltså en besparing på 71 procent.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>