Hur vi producerar el går nu från fossila bränslen till förnyelsebara energikällor.
Detta är nödvändigt för att nå våra klimatmål, men det kommer med en ökad komplexitet för elnäten.
Med EcoStruxure ADMS kan elnätsföretag framtidssäkra sin eldistribution och samtidigt göra besparingar för både miljön och plånboken.
Färre strömavbrott, mindre effektförlust och mindre koldioxidutsläpp är bara några av fördelarna med ADMS från Schneider Electric.
För att möta dagens och framtidens utmaningar måste elsystemet effektivt kunna hantera stora mängder förnybar och distribuerad energi samt möta konsumenternas elbehov. Det krävs smarta elnät som kan ta vara på den förnybara energin så effektivt som möjligt och därmed minska användningen av fossila bränslen. Detta ställer stora krav på elnätsföretagen som har i uppgift att distribuera kunders elbehov utan avbrott. Med hjälp av Schneider Electrics mjukvara EcoStruxure ADMS (Advanced Distribution Management System) kan elnätsföretag möta dessa utmaningar och optimera sin elnätsdrift. EcoStruxure ADMS finns installerat vid över 100 olika platser runt om i världen. Via 200 kontrollcentraler planeras varje dag eldistribution och minskar koldioxidutsläpp, kraftförlust och spar elbolag hundratalsmiljoner kronor. Lösningen utsågs 2023 till den bästa mjukvaran för avancerade distributionssystem av Guidehouse Insights.
– Framtiden är redan här och det i form av mjukvaror som EcoStruxure ADMS. Mjukvaran bidrar till att elnätsbolag kan bli mer hållbara och erbjuder flera avancerade och smarta funktioner. Minskade driftkostnader, färre strömavbrott och mindre koldioxidutsläpp är bara några av fördelarna med ADMS. Lösningen underlättar även produktionsplaneringen för producenter vilket är en parameters som påverkar prissättningen av el mot kunder, säger Frida Lundquist, lösningsarkitekt inom Power & Grid Schneider Electric.
Mätningar från ett implementerat EcoStruxure ADMS-system hos ett stort elbolag i Europa visar att företaget sparat 144 GWh som annars skulle ha varit en effektförlust – det motsvarar 75 000 ton koldioxidutsläpp och 225 miljoner kronor per år. Omfattningen på 144 GWh motsvarar mängden el som produceras av två vindkraftverk under ett helt år och de minskade utsläppen motsvarar drygt 75 000 flygresor till Rom från Stockholm. EcoStruxure ADMS från Schneider Electric är en del av företagets vision av Framtidens Elnät, Grid of the Future, vilket är datadrivna och integrerade nätverksmodeller som gör att systemen blir mer hållbara och möjliggör realtidsplanerad eldistribution.
Elnätet idag är uppbyggt utefter hur elsystemet såg ut tidigare. Tidigare producerades all el på en koncentrerad plats, fördes vidare till transmissionsnätet, och fördelades i distributionsnätet för att slutligen nå slutkonsumenterna. Elen kom främst från kol- och gaskraftverk, vattenkraft och kärnkraft vilka är stabila och styrbara energikällor. Idag ser vårt elsystem annorlunda ut där elproduktionen är mer utspritt i elnätet – det finns sol och vindkraftparker utspridda i distributionsnätet och även hos slutkonsumenter med solpaneler på sina tak. Sol och vindkraft är energikällor som beror på vädret och därmed inte går att styra på samma sätt som kärnkraft, vattenkraft och fossila bränslen. Samtidigt fortsätter elbehovet att öka till följd av växande befolkning och elektrifiering. Denna förändring av elsystemet gör det mer komplext för elnätsföretag att effektivt distribuera el.
– Vi ser idag på de anläggningar runt om i världen som nyttjar ADMS tar oss närmare en mer hållbar planet. ADMS möjliggör en minskning av utsläpp av hundratusentalston koldioxid varje år och även effektförlusten reduceras kraftigt. Antalet strömavbrott minskar och när det väl inträffar så hålls tiden elen är borta avsevärt kortare med ADMS eftersom det går att styra om källan av elektricitet, säger Frida Lundquist, lösningsarkitekt inom Power & Grid Schneider Electric.