Schneider Electrics ställverk effektiviserar energimarknaden med ren luft
Hem SCHNEIDER ELECTRIC Schneider Electrics ställverk effektiviserar energimarknaden med ren luft

Schneider Electrics ställverk effektiviserar energimarknaden med ren luft

Publicerat av: Redaktionen

Med AirSeT-lösningar fortsätter Schneider Electric att utveckla mellanspänningsställverk som har marknadens bästa livslängd och möter morgondagens behov av säkra, energi- och kostnadseffektiva lösningar för elkraftssystem.

Schneider Electric fortsätter att forma framtidens elnät genom att erbjuda ställverkslösningar som möjliggör en smidigare övergång till ett grönare och smartare elkraftssystem för företag och elbolag.

Flera parametrar pekar på att Sveriges elkraftssystem behöver moderniseras och anpassas till dagens och framtidens behov.

En stor del av Sveriges elkraftinfrastruktur byggdes för flera decennier sedan vilket innebär att tekniken behöver uppgraderas för att möta krav och behov. Det rör bland annat ställverk, transformatorstationer och elkraftledningar. Moderniseringen drivs på av behov att exempelvis kunna integrera nya förnybara energikällor och skapa en mer hållbar energiförsörjning. Det finns även ett behov av mer smarta elnät som kan hantera fluktuationer i energiproduktion samt energilagring och där teknologin kan bistå med snabbare felavhjälpning, bättre energihantering och ökad pålitlighet.

Hur EU-regleringar påverkar framtidens ställverk

Många av de låg- och mellanspänningsställverk som använts inom svensk elindustri har under flera decennier förlitat sig på F-gaser. Då SF6 är potent växthusgas har många regeringar på senare tid börjat anamma miljövänligare och effektivare alternativ. Med nya EU-förslag om åtgärder som ska begränsa användningen av SF6 och andra F-gaser till januari 2026, förväntas den gröna omställningen att utvecklas snabbt. Ett definitivt EU-beslut planeras att tas i slutet av 2023 eller i början av 2024. Målet är att nå en nollnivå till år 2050.

Lösningar som möter framtidens behov

Inom ställverksområdet, AirSeT-sortimentet, erbjuder Schneider Electric SM AirSet och RM AirSet – där SM Air är luftisolerat och RM AirSet gasisolerat. Till skillnad från RM AirSeT, som är anpassad för eldistributionsföretag och system, är SM AirSeT utformad för den sekundära eldistributionsmarknaden och inkluderar funktioner och applikationer för bland annat industriella och kommersiella byggnader.

AirSeT-ställverken är utrustade med innovativ brytningsteknologi som kombinerar ren luft och vakuumteknologin Shunt Vacuum Interruption (SVI)TM. Detta gör att behovet av växthusgasen SF6 , som utgör cirka 20% av den globala kostnaden för ställverk, elimineras och minskar även risken för kostsamma och komplexa efterbehandlingar vid slutet av ställverkens livslängd. Livslängden för dessa produkter förlängts till totalt cirka 40 år, jämfört med marknadens standard på 25 år. Detta gör produkterna konkurrenskraftiga även ur ett ekonomiskt och tekniskt perspektiv. Dessutom effektiviseras resurshanteringen, risken för oplanerade driftstopp minskar och med modern utrustning förbättras driftsäkerheten.

Schneider Electrics ställverk effektiviserar energimarknaden med ren luft– Nya lösningar som SM AirSeT är ytterligare kliv i vårt arbete att frigöra oss från skadliga växthusgaser och erbjuda lösningar för dagens och framtidens behov för Sveriges elkraftssystem. Att vår smarta AirSeT-teknologi och mekaniska innovationer kan möjliggöra ställverk som håller längre, visar sig vara kostnadseffektiva investeringar och använder ren luft är ett steg i rätt riktning utifrån de moderniseringsbehov vi ser på marknaden, säger Vladimir Ossipov Offer Manager Nordic Baltic.

SM AirSet finns redan tillgänglig på marknaden i Sverige men fler funktioner och parametrar kommer bli tillgängliga i början av 2024.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>