Klimatneutralt Sollentuna – nu tar vi nästa steg
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Sollentuna tar nu nästa steget!

Sollentuna tar nu nästa steget!

Publicerat av: Redaktionen

Sollentuna kommun har som mål att bli den första kommunen som inte tär på jordens resurser.

För att driva på arbetet och bromsa negativ utveckling har kommunens verksamheter fått ett särskilt utvecklingsuppdrag för att alla på bästa sätt ska bidra till ett klimatneutralt Sollentuna.

Att bli klimatneutral innebär att nettoutsläppen av växthusgaser behöver minska till noll i en takt som bidrar till att den globala temperaturökningen inte överstiger 1,5 grader Celsius.

FN:s internationella klimatpanel har gjort bedömningen att vi globalt sett inte klarar 1,5-gradersmålet med nuvarande utsläppsnivåer. Vi behöver minska utsläppen, och de områden där kommunen har möjlighet att påverka är framförallt livsmedel, fastigheter och byggnation.

Nyanställd projektledare

För att driva Sollentunas arbete har kommunen anställt Charlotta Hedberg som projektledare.

– Vi har under flera år bedrivit ett intensivt klimatarbete i Sollentuna och fått mycket uträttat. Att nu tydliggöra det arbetet i ett uppdrag och tillsätta en projektledare gör att vi kan gå än mer från ord till handling och få ännu större genomslag i hela kommunkoncernen. Att dessutom få in Charlotta Hedberg, med all hennes erfarenhet och kunskap, i projektledarrollen känns väldigt bra. Det ska bli mycket spännande att driva detta arbete tillsammans med henne och alla duktiga medarbetare, säger Jonas Riedel (C), ordförande i Miljö- och klimatnämnden i Sollentuna.

Charlotta Hedberg har lång erfarenhet från bland annat Skanska-koncernen, där hon arbetat med strategiskt klimat- och hållbarhetsarbete för att möjliggöra hållbara affärer. Mycket av hennes arbete har handlat om att skapa delaktighet för konkret hållbarhetsarbete, både i och utanför organisationen och att identifiera behov, sprida ny kunskap och använda smarta verktyg.

– Jag trivdes väldigt bra med mitt tidigare arbete. Men när jag såg annonsen där Sollentuna sökte en projektledare för att bli klimatneutrala, var jag bara tvungen att söka. Det här är precis det jag brinner för, säger Charlotta Hedberg och fortsätter:

Klimatneutralt Sollentuna – nu tar vi nästa steg

Charlotta Hedberg

– Mycket handlar om att ställa rätt krav och på ett samlat sätt samarbeta med externa parter, allt från leverantörer av skolmat till andra samarbetsparter och byggföretag. Ett tydligt fokusområde blir t ex vilka krav vi ställer i våra upphandlingar och hur vi ännu bättre kan följa upp att dessa klimatmässigt ligger i linje med våra ambitioner.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>