Tata Consultancy Services ska använda förnybar energi, digital teknik och ett initiativ kallat Vision 25×25 för att minska sina koldioxidutsläpp med 70 procent till 2025 och nå netto-nollutsläpp till 2030
Tata Consultancy Services (TCS) meddelar att företaget har satt som mål att minska utsläpp av växthusgaser från egna anläggningar samt drift av dessa (Scope 1 + Scope 2) med 70 procent fram till 2025 (jämfört med basåret 2016) och att nå netto-nollutsläpp till 2030.
I sin nyligen publicerade årsredovisning 2020–21 har företaget fastställt det nya målet för utsläppsminskning efter att ha uppnått det tidigare målet att minska sitt specifika koldioxidavtryck med hälften till 2020 (jämfört med basåret FY 2008), före schemat. År 2021 var koldioxidavtryck från TCS egna anläggningar samt drift av dessa hela 61,6 procent lägre jämfört med basåret 2008.
Kärnan i TCS strategi för att minska koldioxidavtrycket är förbättrad energieffektivitet genom tillägg av fler gröna byggnader till företagets fastighetsportfölj, minskad energianvändning för it-system samt användning av TCS Clever Energy, som utnyttjar IoT, maskininlärning och AI för att optimera energiförbrukningen över företagets olika campus.
TCS Vision 25×25 är ett strategisk initiativ som kopplar bort TCS affärstillväxt från utbyggnad av kontor och campus vilket minskar utsläppen relaterade till arbetstagares pendling och affärsresor. I praktiken innebär initiativet att från 2025 kommer endast 25 procent av den nära 490 000 personer stora arbetsstyrkan kommer att arbeta från TCS olika campus vid någon tidpunkt och att ingen kommer spendera mer än 25 procent av sin arbetstid där. Andra delar av företagets ambition att uppnå netto-nollutsläpp inkluderar utökad användning av förnybara energikällor samt genom att klimatkompensera.
”Vårt nollmål understryker TCS förnyade engagemang för att ta hand om miljön. För att begränsa utsläppen och begränsa den globala uppvärmningen till långt under 2, helst till 1,5 grader Celsius, jämfört med före den industriella erans nivåer, måste alla organisationer tänka om gällande befintliga affärsmodeller och sträva efter hållbar tillväxt. Vi har en unik position för att kombinera vår målstyrda världsbild med digital innovation för att inte bara driva vår egen hållbarhet utan också samarbeta med kunder, samhället samt myndigheter och regeringar för att bana väg för och forma lösningar för en hållbar framtid”, säger N G Subramaniam, COO, TCS.
TCS miljöavtryck minskade avsevärt under år 2021 på grund av den stora omställningen till fjärrarbete, vilket möjliggjorts med hjälp av företagets ramverk Secure Borderless Workspaces. Över 97 procent av de anställda arbetade hemifrån under året vilket gjorde resursförbrukningen, utsläppen och avfallet betydligt lägre. Under året minskade företagets absoluta energiförbrukning med 46,6 procent jämfört med året innan medan det absoluta koldioxidavtrycket (Scope 1 + Scope 2) minskade med 48,8 procent.
TCS kommer också att fortsätta att arbeta med vattenbesparing och avfallshantering genom initiativ för att minska användning samt för återvinning. Alla företagets campus säkerställer noll biologiskt nedbrytbart avfall till deponi och noll utsläpp av vatten. TCS har också eliminerat användningen av engångsplast över sina campus och säkerställt återvinning av allt återvinningsbart plastavfall.
TCS är certifierat enligt ISO 14001: 2015 Environmental Management System-standarden på 120 platser världen över. Företaget tilldelades nyligen, för åttonde året i rad, ett guldbetyg i EcoVadis hållbarhetsbedömning 2021. TCS överträffade sina jämlikar inom alla fyra viktiga mätområden: miljö, arbetskraft och mänskliga rättigheter, etik samt hållbar upphandling.