App för att låna saker av varandra vinnare när elever tävlade i IT-utveckling
Hem CIRKULÄR EKONOMI App för att låna saker av varandra vinnare när elever tävlade i IT-utveckling

App för att låna saker av varandra vinnare när elever tävlade i IT-utveckling

Publicerat av: Redaktionen

 TCS genomförde under våren återigen utbildningsinitiativet goIT för att få fler ungdomar att intressera sig för en karriär inom teknik och IT.

Initiativet, som i Sverige görs i samarbete med Stockholm Science & Innovation School i Kista, genomfördes första gången redan 2015.

I programmet coachar och utbildar volontärer från TCS skolans lärare vilka i sin tur handleder eleverna i sina arbeten.

Beräkningar visar att det under de kommande två åren kommer att saknas cirka 70 000 IT-kunniga i Sverige. TCS genomför goIT över hela världen och vår förhoppning är att programmet, tillsammans med andra initiativ, ska bidra till att göra ungdomar mer intresserade av ämnet och i förlängningen bidra till att minska kompetensgapet, säger Avinash Limaye, regionchef för Skandinavien på TCS.

Genom goIT introduceras ungdomar i åldrarna 16–18 till programmering och IT-design. Eleverna får genom programmet lära sig att applicera ett helhetstänk kring digitalisering. Närmare 100 elever från Stockholm Science & Innovation School, som deltagit i årets upplaga av goIT, fick identifiera olika samhällsproblem utifrån temaområden baserade på FN:s mål för hållbar utveckling. Med hjälp av sina lärare och med utgångspunkt i Design Thinking-metoden har de sedan jobbat med att utveckla kreativa digitala lösningar till dessa problemställningar i form av appar.

I finalen den 8 juni fick eleverna pitcha sina appar inför en jury med representanter från skolan och TCS. Det vinnande laget Floom valde att fokusera på FN:s utvecklingsmål nummer 12 – säkra hållbar konsumtion och produktionsmönster. Teamet utvecklade en app som underlättar för folk att låna saker av varandra. Därmed minskar man onödig konsumtion av saker som kanske bara skulle användas ett fåtal gånger.

– Möjligheten att integrera goIT i undervisningen ger ett stort mervärde för både elever och lärare. Våra elever får upp ögonen för en framtid inom IT. Samarbetet ger också en djupare och värdefull förståelse för hur ett modernt arbetsliv kan vara, inte minst viktigt, säger Lennart Kågestam, rektor för Stockholm Science & Innovation School.

– Det är otroligt stimulerande att ta del av elevernas engagerade arbete och innovativa lösningar. Genom goIT får vi på TCS nya insikter och idéer. Det är ett utbyte som gynnar både elever och mentorer, säger Avinash Limaye.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>