Ungdomar underkänner sina föräldrars arbete för ett hållbart samhälle
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Ungdomar underkänner sina föräldrars arbete för ett hållbart samhälle

Ungdomar underkänner sina föräldrars arbete för ett hållbart samhälle

Publicerat av: Redaktionen

Bara fyra procent av Sveriges ungdomar och unga vuxna tycker att deras föräldrageneration har gjort tillräckligt för att Sverige ska bli mer hållbart.

Det visar en attitydundersökning som Ungdomsbarometern har gjort på uppdrag av elteknikföretaget Holtab.

– Det är bara att konstatera. Vi som är vuxna i dag behöver göra mycket mer i arbetet för ett hållbart samhälle för att vinna våra ungdomars förtroende, säger Patrik Persson, vd för Holtab.

67 procent av ungdomarna tycker att föräldragenerationen har gjort för lite eller ingenting alls. Lika stor andel tycker att de själva har mycket eller ganska goda möjligheter att själva påverka utvecklingen mot ett mer hållbart samhälle.

Ungdomar underkänner sina föräldrars arbete för ett hållbart samhälle

Patrik Persson, vd för Holtab

Det största ansvaret och de största möjligheterna för att göra Sverige till ett land som är miljö- och klimatmässigt hållbart anser däremot mellan 70 och 80 procent av ungdomarna att politiker och företag har.

– Detta är ett ansvar som det svenska näringslivet måste ta. För oss på Holtab innebär det att optimera våra processer för att minska energiförbrukningen. Inom några år kommer vi själva att producera 100 procent förnybar el till vår egen verksamhet, säger Patrik Persson.

Ungdomar vill att deras framtida arbetsgivare jobbar för hållbarhet
Nio av tio ungdomar tycker att det är mycket eller ganska viktigt att Sverige blir ett mer hållbart samhälle och sju av tio ungdomar svarar att det är viktigt att jobba för en arbetsgivare som engagerar sig i miljö-, klimat- och hållbarhetsfrågor.

– Det är rätt av dem att ställa krav på sina framtida arbetsgivare. Dagens ungdomar vill göra en insats för klimatet både på jobbet och på fritiden, säger Patrik Persson. Holtab, med verksamheten i småländska Tingsryd, är en av Nordens ledande tillverkare av teknisk utrustning för kraftöverföring från elproducenter till elkonsumenter.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>