Vi behöver ett utbyggt elnät här och nu
Hem MILJÖ Vi behöver ett utbyggt elnät här och nu

Vi behöver ett utbyggt elnät här och nu

Publicerat av: Redaktionen

Företagarna vill se ett helhetspaket kring elektrifiering.

Utan ett utbyggt elnät kan inte ellastbilarna rulla.

Regeringen presenterade nyligen förslag till höstbudgeten. Satsningarna för att minska utsläppen uppgick till totalt 4 miljarder kronor och innefattar bland annat en utökad satsning på klimatklivet, marknadsintroduktionsstöd för lätta och tunga ellastbilar, stöd till laddinfrastruktur och en skrotningspremie till äldre diesel- och bensinbilar.

Stöd för att elektrifiera den tunga trafiken är välkommet. Det är i dag dyrt att investera i en lastbil, framför allt för små åkerier med knappa marginaler. Däremot saknas tillräckliga besked om hur regeringen vill öka elproduktionen. Kortare tillståndsprocesser och underlättande för kärnkraft, som regeringen aviserat tidigare är bra, men inte tillräckligt. Vi behöver el här och nu, säger Jennie Albinsson, Företagarnas expert på miljö och klimat

Hur kan vi exempelvis nyttja överskottsvärme från energiintensiva verksamheter? Hur kan vi öka elproduktionen från befintlig elproduktion såsom fjärrvärmen? Finns det möjligheter att skapa bättre förutsättningar för exempelvis flexibilitetsmarknader? Frågar Jennie Albinsson.

Under vintern 2022 varnade svenska kraftnät för att det fanns en ökad risk för frånkoppling i nätet och därtill har svenska kommuner uppgett att de går miste om nya företagsetableringar på grund av begränsningar i elnätet. I dag vittnar laddoperatörer om kapacitetsbrist i näten som gör att de får avslag från kommuner att etablera laddstolpar. Samtidigt finns det vissa kommuner anser inte att det är deras uppgift att tillgodose behovet av vare sig laddplatser eller bensinmackar, medan andra kommuner har via deras kommunalt ägda energibolag sålt och installerat solceller och laddstolpar. Vilket i sin tur har orsakat en snedvriden konkurrens på marknaden jämtemot privata aktörer.

Utan en fungerande infrastruktur och tydligt regelverk kring vad som gäller för att upprätta laddinfrastruktur ger inte stödet till ellastbilar den önskade effekten. Tillgången till ellastbilar spelar liten roll om det inte finns en fungerande infrastruktur för användning, säger Jennie Albinsson.

Företagarna vill se ett helhetspaket kring elektrifiering: Vi behöver nationella riktlinjer för vad som gäller för kommunernas rådighet över etablerandet av laddstolpar, ett upprustat elnät och en tydlig plan framåt om hur vi kan öka den lokala elproduktionen, avslutar Jennie Albinsson.

Företagarna företräder omkring 60 000 företagare genom 250 lokalföreningar från norr till söder. Vi erbjuder nätverk, kunskap och praktisk hjälp samt driver utvecklingen för ett företagarklimat i världsklass. Företagarna är ofta en remissinstans till riksdag och regering och finns med i viktiga utredningar.

Vi behöver ett utbyggt elnät här och nu

Som den lokala rösten i näringslivsfrågor påverkar vi även beslutsfattare i landets kommuner med våra 2000 förtroendevalda medlemmar. Vi arbetar för att minska regelbördan, sänka företagarfientliga skatter och öka kompetensförsörjningen så det blir lättare att anställa. Företagare ska fokusera på att förverkliga sina drömmar istället för att lägga tid på pappersarbete.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>