Vikten av grön kod och miljömärkning av mjukvara
Hem ENERGI Vikten av grön kod och miljömärkning av energieffektiv mjukvara

Vikten av grön kod och miljömärkning av energieffektiv mjukvara

Publicerat av: Redaktionen

Ett viktigt mål för oss på WithSecure är skapa energieffektiv mjukvara.

För att nå dit utvecklar vi en testmetod för att mäta just detta.

Samtidigt arbetar vi för minska vårt företags koldioxidavtryck med hjälp av ansvarsfullt kodad informationssäkerhet, för att i slutändan få till en standardiserad miljömärkning som dessutom ska bli öppen källkod.

Men vilket ansvar har då egentligen ett IT-säkerhetsföretag när det kommer till att värna om klimatet, människorna och samhället i stort?

Vårt största ansvar är själva produkten och vår verksamhet, då vi bygger och upprätthåller ett förtroende i det digitala samhället. Vi förebygger cyberbrott, som i värsta fall kan orsaka stort mänskligt lidande och ekonomisk skada. Vi bör göra mer. Förra året gick vi grundligt igenom företagets hållbarhetsmål och sammanställde dem till ett gemensamt program, med fokus på att all vår verksamhet ska genomföras på bästa möjliga sätt med tanke på miljö, personal och det omgivande samhället. Dataanvändning i samhället är redan på nivåer som kan likställas med flygtrafikutsläppen, och växer explosivt. Vi vill vara pionjärer inom området ansvarsfull, “grön” kodning, utan att kompromissa med den datasäkerhet som kunden erbjuds.

Sedan i början av 2023 har WithSecure regelbundet, med en standardiserad metod, genomfört mätningar kring den mängd energi som slutanvändare på en Windows-terminal förbrukar av vår säkerhetsmjukvara. Även om mängden energi som används per enhet inte är så stor, så förbrukar slutkundernas enheter tillsammans betydande mängder. Syftet är inte bara att samla in mätdata, utan också att studera effekten av olika programmeringsmetoder och terminalenhetens energiförbrukning, samt att successivt övergå till grönare kodning.

Genom att optimera energianvändningen av IT-säkerhetsmjukvara kan vi minska våra kunders elräkningar och datacentralers värmeproduktion för att därigenom vara delaktiga i att minska koldioxidavtrycket.

Det ska vara lika enkelt som att köpa en tvättmaskin. Vi vill att kunden med hjälp av en standardiserad energimärkning kan utvärdera energieffektiviteten för den mjukvaruprodukt de köpt. Dock är det fortfarande en lång väg dit.

Vi har börjat samarbeta med ett universitet, andra IT-företag och statliga aktörer för att främja en sådan standardisering. I framtiden skulle vi också vilja ge kunden möjligheter att kunna justera energieffektiviteten via produktens inställningar, utan att kompromissa med IT-säkerhetsnivån.

Att uppmuntra våra kunder att fundera på sitt klimatansvar, även kring deras mjukvaruinköp, är viktigt för oss. Samarbete är en grundläggande förutsättning för förändring och IT-säkerhetsansvaret får därför inte bara ligga på de enskilda aktörerna.

Vikten av grön kod och miljömärkning av mjukvaraWithSecure har alltid varit en aktiv aktör i samhället. Våra experter stödjer enheter som inte har möjlighet att försvara sig mot cyberhot och bedriver IT-säkerhetsforskning, samt delar information med både allmänheten och andra IT-säkerhetsaktörer. Samtidigt fokuserar vi på att stödja personalens välbefinnande och professionella utveckling, vilket utgör en stor del av det ansvar som ett IT-säkerhetsföretag bör ta.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>