Viktig klimatlagstiftning urvattnad av EU:s medlemsländer
Hem POLITIK Viktig klimatlagstiftning urvattnad nu av EU:s medlemsländer

Viktig klimatlagstiftning urvattnad nu av EU:s medlemsländer

Publicerat av: Redaktionen

EU-parlamentet har godkänt fem lagar som ingår i EU:s klimatpaket Fit for 55.

Vänsterpartiets Malin Björk röstade ja till slutuppgörelserna med medlemsländerna, även om hon är besviken över att lagarna inte blev så skarpa som EU-parlamentet krävt.

EU-parlamentet klubbade idag igenom de tyngsta lagförslagen som ingår i EU:s klimatlagstiftningspaket Fit for 55.

Det handlar om reformerna av EU:s utsläppshandelssystem, ETS, för företag och det nya ETS 2 för vägtransporter och byggnader. Det handlar också om utsläppsrätter för flyg och fartyg, om klimattullar och om den sociala klimatfonden.

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Malin Björk röstade ja till alla uppgörelserna, trots att hon hade velat se en skarpare lagstiftning.

Viktig klimatlagstiftning urvattnad av EU:s medlemsländer

–Vi i vänstern vet att de här instrumenten inte är tillräckliga. Vi hade velat ser mer ambitiösa regler. Vi har drivit det här i parlamentet och i våra länder. Samtidigt är det bråttom att vi får den här lagstiftningen på plats nu, säger hon.

Som vänstergruppens förhandlare om klimattullarna konstaterar Malin Björk att den nya lagen inte blev så skarp som den hade kunnat bli, men tycker det är viktigt att den sjösätts.

– Vänsterpartiet hade gärna velat se att tullarna omfattade fler sektorer och att infasningen gick snabbare, samt att intäkterna gick direkt till klimatsatsningar, framför allt i den fattiga delen av världen. Men så blev det tyvärr inte efter förhandlingarna med medlemsländerna. Trots det är det viktigt att vi nu kan börja använda ett sånt här instrument, det första i världen, faktiskt. Det behövs för att komma åt koldioxidläckaget i de sektorer som omfattas.

Hon påpekar att klimatarbetet inte slutar i och med dagens omröstningar.

– Det här är ett otillräckligt paket. Vi vet att så fort vi klubbat igenom det måste vi ta nya tag. Det kommer vi i vänstern att göra både hemma i Sverige och här i EU.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>