Nytt regeringsuppdrag: utveckla regional och lokal energiplanering
Hem POLITIK Nytt regeringsuppdrag i samarbete med Energimyndigheten: utveckla regional och lokal energiplanering

Nytt regeringsuppdrag i samarbete med Energimyndigheten: utveckla regional och lokal energiplanering

Publicerat av: Redaktionen

Idag beslutade regeringen att Västra Götalands län tillsammans med Energimyndigheten får i uppdrag att bland annat ta fram en regional handlingsplan och metodstöd för kommunal energiplanering.

Uppdraget ska slutredovisas i december 2024, med delredovisning den 15 november 2023.

– Det är ett mycket välkommet besked från regeringen. Utvecklad regional och lokal el- och energiplanering är mycket viktigt för näringslivet och för att stärka förutsättningarna för den genomgripande gröna omställningen i Västsverige, säger landshövding Sten Tolgfors.

Elanvändningen förväntas öka. Utbyggnaden av elproduktion och elnät måste gå i takt och möta behovet, samtidigt som försörjningstryggheten behöver stärkas. Omställningen som krävs kommer mestadels att ske på lokal och regional nivå. Det ska bli tydligt vad de nationella energi- och klimatmålen betyder på regional och lokal nivå

– Uppdraget ligger helt i linje med vår ambition att vara såväl samordnare som möjliggörare i Västra Götalands län. Västra Götalandsregionen (VGR), länets 49 kommuner, de största aktörerna inom industrin och myndigheter så som Svenska Kraftnät och olika energibolag kommer att involveras. Vi ser mycket fram emot ett omfattande och gediget samarbete, säger Nardono Nimpuno, enhetschef för klimat och miljömål.

Nytt regeringsuppdrag: utveckla regional och lokal energiplanering

Sten Tolgfors

– Uppdraget kan bidra till att fler aktörer och verksamheter hittar lösningar för att möjliggöra industrins gröna omställning i Västra Götaland. Erfarenheterna från Västra Götaland bedöms även kunna komma till nytta i andra delar av landet, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Regeringen satsar på utvecklad regional och lokal energiplanering för elektrifiering – Regeringen.se

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>