Klimat, AI och innovation på agendan under EU Days Lund
Hem POLITIK Klimat, AI och innovation på agendan under EU Days Lund

Klimat, AI och innovation på agendan under EU Days Lund

Publicerat av: Redaktionen

Den 14-15 november arrangeras EU Days Lund för tredje året i rad.

Det blir dialog och utbyte av idéer om grön omställning, artificiell intelligens, demokrati och en rad andra framtidsfrågor för både EU och Sverige.

Hur regionen och Lund ska bidra till utvecklingen i Europa är också i fokus.

– Det är på lokal nivå som innovationer skapas, nya lösningar på klimatförändringar utvecklas i samverkan och där ukrainska flyktingar välkomnas och integreras i samhället. Det är därför viktigt att vi agerar lokalt för att väcka liv i samtalet om Europa. Genom EU Days vill Lund skapa en mötesplats för dessa samtal, säger Rasmus Törnblom (M), kommunstyrelsens vice ordförande i Lund.

EU Days Lund 2023 arrangeras av Lunds kommun, Lunds universitet, EU-kommissionens representation i Sverige och Europa Direkt Lund i samarbete med ett flertal medarrangörer. Mötesplatsen vänder sig till offentlig sektor, näringsliv, akademi, EU:s institutioner, studenter och allmänhet för nätverkande och kunskapsutbyte. Teman som lyfts är bland annat EU:s tillväxtpolitik, den gröna och digitala omställningen, ett motståndskraftigt Europa, artificiell intelligens och demokratins framtid, europeisk säkerhetspolitik, Sveriges roll i EU och Lunds roll som en innovationshubb i Europa.

Kristina Eneroth, vicerektor Lunds universitet, tycker att EU-dagarna är ett utmärkt sätt för gemensamma aktörer i kommunen och regionen att tillsammans med medborgarna koppla upp sig mot politiken och framtidsfrågorna i EU.

– Lunds universitet är en stor aktör i det innovationsekosystem som finns i och runt om Lund och där svaren söks på flera av de stora frågorna kring exempelvis hållbarhet och grön och digital omställning. Innovationskapacitet och konkurrenskraft är avgörande för att inte bara delta i utan också kunna leda utvecklingen inom viktiga omställningsområden och EU-dagarna belyser våra gemensamma möjligheter till detta, säger hon.

På årets konferens deltar nuvarande och tidigare kommissionärer och ambassadörer, statssekreterare, näringslivsrepresentanter, ledarskribenter, Europaparlamentariker, forskare och andra experter.

Klimat, AI och innovation på agendan under EU Days Lund– EU Days Lund är ett utmärkt tillfälle att byta erfarenheter och diskutera gemensamma utmaningar och möjligheter några månader innan EU-valet. Vi kommer bland annat att tala om hur vi tillsammans snabbar på den gröna omställningen, står upp för europeiska värderingar och stärker vår konkurrenskraft, säger Annika Wäppling Korzinek, chef för EU-kommissionens representation i Sverige.

Mötesplatsen är kostnadsfri, anmälan görs på www.lund.se/eudays. Även journalister är välkomna att delta.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>