Visa hänsyn till renskötseln på Långfjället och Vedungsfjällen
Hem MILJÖ Visa nu hänsyn till renskötseln på Långfjället och Vedungsfjällen

Visa nu hänsyn till renskötseln på Långfjället och Vedungsfjällen

Publicerat av: Redaktionen

Från slutet av april och hela maj månad pågår renkalvningen som är en extra känslig tid för renarna.

Ruvhten Sijte (Tännäs sameby) befinner sig just nu med högdräktiga vajor på Vedungen innan dom flyttar norrut mot Rogen för kalvning.

Snart flyttar även Eajran Sijte (Idre sameby) upp sina renar från Städjan-Nipfjället till kalvningslandet på Långfjället.

Länsstyrelsen uppmanar därför alla som planerar att besöka berörda fjällområden att visa hänsyn och följa de regler som finns.

– Vi vill uppmana alla besökare till områdena att visa hänsyn till renskötseln. Vill man njuta av naturen i fjällen kan vi tipsa om fin vårskidåkning på Fulufjället, Drevfjället och fantastiska vidder väster om Gröveldalen. Lite senare när renarna har vandrat mot kalvningslandet så kan man åter färdas på Vedungsfjällen och Städjan-Nipfjället utan risk för störningar säger Örjan Stefansson, enhetschef på enheten för fjällförvaltning.

Visa hänsyn till renskötseln på Långfjället och VedungsfjällenTänk på:
  • Följ markerade vinterleder och om du stöter på renar under kalvningstid – lämna dem alltid ifred! Sitt ner och vänta på att de flyttar sig, eller vänd tillbaka.
  • Du är skyldig att alltid hålla din hund kopplad på renbetesfjäll.
  • Genom att undvika störningar hjälper du till att ge renarna lugn och ro och kalvarna får en bra start i livet.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>