-30° vid Polcirkeln! Prototyp av Hyundais helelektriska prestandabil IONIQ 5 N erövrar Arjeplogs extrema klimat
Hem TRANSPORT -30° vid Polcirkeln! Prototyp av Hyundais helelektriska prestandabil IONIQ 5 N erövrar nu Arjeplogs extrema klimat

-30° vid Polcirkeln! Prototyp av Hyundais helelektriska prestandabil IONIQ 5 N erövrar nu Arjeplogs extrema klimat

Publicerat av: Redaktionen

Hyundai Motor Company avslöjar detaljer från vintertesterna av IONIQ 5 N, den första massproducerade helelektriska prestandamodellen från N-varumärket.

Tester som genomförts i norra Sverige på Hyundai Mobis testanläggning utanför Arjeplog.

Med tanke på sitt läge intill polcirkeln, erbjuder Hyundai Mobis Arjeplog-anläggning allt en biltillverkare behöver för att kunna genomföra omfattande vintertester.

Exempelvis på isiga ytor med låg greppkoefficient och under kalla temperaturer ned till -30 grader. Förutsättningar som gör det möjligt för ingenjörerna från Hyundai N att testa nya modeller, inklusive IONIQ 5 N under de mest extrema lågfriktionsförhållanden för att uppnå en optimal balans mellan bilens lyhörda karaktär när det kommer till körglädje och dess förmåga att prestera säkert och förutsägbart i minusgrader.

Med IONIQ 5 N har Hyundai Motor kombinerat elbilens Electrified-Global Modular Platform (E-GMP) med N:s teknik och expertis från motorsportvärlden. Något som höjer ribban för eldriven prestanda och vad som säkerligen kommer bli entusiasternas val av elbil för elektrifierad körglädje året runt.

”Precis som vi precisionstestat våra N-modeller genom skarpa kurvor längs Nürburgring, är våra N-modeller också finslipade i de snäva kurvorna och isiga ytorna på Arjeplogs testbanor. Vilket säkerställer maximal prestanda under de mest extrema vinterförhållandena”, säger Till Wartenberg, Vice President of N Brand Management & Motorsport på Hyundai Motor Company. ”Vi är stolta över att få demonstrera hur perfekt IONIQ 5 N uppfyller våra breda prestandakriterier, vilket säkerställer framgången för N-varumärket med vår första massproducerade eldrivna N-modell.”

De tre motorsportinspirerade grundpelarna för N – Corner Rascal, Racetrack Capability och Everyday Sportscar – har länge tillämpats på N:s elektrifieringsstrategi. Redan under 2015 etablerade N-varumärket sin vision om en hållbar framtid för nästa generations körentusiaster genom att introducera N 2025 Vision Gran Turismo. N:s elektrifieringsstrategi började med prototypen RM20e och tävlingsbilen N ETCR. Förra året introducerade N-varumärket RN22e, ett rullande labb designat för att kommunicera överföringen av N:s elektrifieringsupplevelse till märkets första produktions-EV, IONIQ 5 N, planerad för lansering senare i år.

“Vår övergång mot elektrifiering leddes av tävlingsbeprövade Veloster N ETCR följt av RN22e där målet var att föra över motorsportteknik till vanliga vägar”, berättar Albert Biermann, Executive Technical Advisor för Hyundai Motor Group. ”Nu är det dags att uppfylla alla löften mot våra älskade kunder och jag är övertygad om att IONIQ 5 N kommer att kunna leverera. Vi har lyckats bevisa IONIQ 5 N:s förmåga att förmedla körglädje även i de tuffaste förhållandena i Arjeplog, Sverige.”

För IONIQ 5 N har N:s ingenjörer optimerat E-GMP:s dubbelmotorarkitektur hos IONIQ 5 för maximal prestanda under alla tänkbara körförhållanden och vävt samman den med kunskapsöverföring om AWD-kapacitet på alla underlag som demonstrerats av rallybilen Hyundai i20 N WRC Rally 1 i Sverige.

IONIQ 5 N kommer att vara N-varumärkets första fyrhjulsdrivna (AWD) produktionsbil. N:s AWD-historia började i 2015 genom tävling i World Rally Championship (WRC). Under åtta år av deltagande i WRC har Hyundai vunnit många utmärkelser, inklusive två världsmästerskap.

IONIQ 5 N:s kurvtagningsförmåga förstärks ytterligare av N Drive Optimizer, som integrerar främre och bakre vridmomentsfördelning, vridmomentskontroll, fjädringsstyvhet, styrmotstånd och e-LSD-systemet (electronic-Limited Slip Differential) med varandra för att skapa ett körläge dedikerat för drifting. Körläget hjälper förare på alla nivåer att njuta av drifting och är utformat särskilt med driftingportens förstagångsförare i åtanke.

Med e-LSD specialjusterad för IONIQ 5 N, övervakar den elektroniska styrenheten data från hjulsensorer för att exakt identifiera när ett visst hjul behöver extra vridmoment, för att förbättra bilens totala grepp. Det betyder att e-LSD förbättrar kontrollen under kurvtagning och höghastighetskörning på bana samt vid ogynnsamma körförhållanden, som på hal is och i djup snö. Modellens e-LSD, designad specifikt för IONIQ 5 N ger snabbare respons och noggrannhet, vilket är särskilt viktigt med tanke på elbilars snabba responstid vid leveransen av vridmoment jämfört med ICE-fordon.

IONIQ 5 N använder även Torque Distribution optimerad för olika körlägen. En funktion som gör att föraren kan välja vridmomentsnivå för både fram- och bakhjul. N Torque Distribution och e-LSD arbetar tillsammans med att fördela kraften till alla fyra hjul i olika utväxlingar och är speciellt utformad för att snabbt reagera på den direkta och sömlösa kraftleveransen som elbilar besitter – även under extrema lågfriktionsförhållanden som de i Arjeplog.

-30° vid Polcirkeln! Prototyp av Hyundais helelektriska prestandabil IONIQ 5 N erövrar Arjeplogs extrema klimatI samband med vintertesterna, släppte N-divisionen teaserfilmen Hyundai N | IONIQ 5 N Teaser – Episode 1 som visar kurvtagningsförmågan hos IONIQ 5 N. Filmen skildrar IONIQ 5 N som driftar tillsammans med Hyundai Motorsports i20 N WRC Rally 1-bil. Scenen utspelar sig i den blå timmen för att symbolisera början på en ny era för N-varumärket som tar ännu ett steg mot en elektrifierad framtid.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>