Blykallas inviger testreaktor - Ebba Busch tar första spadtaget
Hem ENERGI Blykalla inviger testreaktor – Ebba Busch tar första spadtaget

Blykalla inviger testreaktor – Ebba Busch tar första spadtaget

Publicerat av: Redaktionen

Blykallas elektriska testreaktor vid Oskarshamns kärnkraftverk i Simpevarp invigdes 3 februari. Energi- och näringsminister Ebba Busch tog det första spadtaget.

Bakom testreaktorn står Blykalla i samarbete med OKG, Uniper, ABB och KTH.

Blykallas inviger testreaktor - Ebba Busch tar första spadtaget

Ebba Bush

– Sverige är en stolt kärnkraftsnation. Blykallas elektriska testreaktor är ett viktigt steg för att demonstrera och kommersialisera tekniken, men en ännu viktigare milstolpe för svensk kärnkraftsinnovation, säger energi- och näringsminister Ebba Busch i ett pressmeddelande.

Ny kärnkraft behövs enligt regeringen för att tillgodose framtidens elbehov och för att öka leveranssäkerheten i elsystemet. Kärnkraft har en avgörande roll både i att återupprätta en leveranssäker och trygg elförsörjning samt i att åstadkomma en effektiv klimatomställning.

–  Denna testanläggning är ett betydande steg framåt för svensk kärnkraftsinnovation och ett bevis på samarbetets kraft,  säger Jacob Stedman, vd för Blykalla.

–  Genom att förena offentliga och privata aktörer skapar vi en grund för de energilösningar som världen akut behöver.

Avsätter 600 miljoner i stöd

Energimyndigheten har tidigare beviljat 99 miljoner kronor i stöd till projektet med syfte att kunna demonstrera en mindre blykyld reaktor genom en elektriskt uppvärmd pilotanläggning.

Kärnkraftsforskningen har länge varit eftersatt i Sverige. För att sektorn ska kunna växa behöver forskning och innovation inom området utökas för att stärka den nationella kompetensen.

För att skapa långsiktiga förutsättningar avsätter regeringen i energiforskningspropositionen  600 miljoner kronor under perioden 2025–2028 för kärnkraftsforskning, varav 100 miljoner bör gå till pilot- och demonstrationsprojekt. I forsknings- och innovationspropositionen avsätter regeringen under samma period ytterligare 120 miljoner kronor för kärnteknisk grundforskning.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>