Rekordstort intresse för återbrukade kontorsmöbler – omsätter 150 miljoner
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Rekordstort intresse för återbrukade kontorsmöbler – omsätter nu 150 miljoner

Rekordstort intresse för återbrukade kontorsmöbler – omsätter nu 150 miljoner

Publicerat av: Redaktionen

170 000 ton CO2. Så mycket utsläpp genererar nyproduktionen av kontorsmöbler i Sverige, varje år.

Samtidigt ökar intresset för återbruk lavinartat.

Hos återbrukspionjären Rekomo har man sett branschen gå från småskalig till mainstream sedan verksamheten startade 1992.

Nu firas 30-årsjubileet med rekordhög omsättning och nya tjänster för hållbar inredning.

Varje år produceras det möbler för 26 miljarder kronor i Sverige. Produktionen av möbler som används i kontor och offentliga miljöer utgör ca. en fjärdedel, eller motsvarande nästan 7 miljarder kronor. Möbelkonsumtionen är idag till stor del linjär, med stora utsläpp och hög energiförbrukning till följd. En aktör som brinner för att få fler att välja återbrukade kontorsmöbler är Rekomo. I år firar återbrukspionjären 30 år.

Från en miljon till 150

Rekomo kom till av en slump – en scanner stor som ett rum skulle byta händer och vännerna Stefan Synneby och Lars-Eric Johanson tog sig an projektet. Affären var framgångsrik, och vännerna såg en möjlighet i att köpa och sälja vidare begagnade kontorsmöbler. Det Göteborgsbaserade bolaget, som då hette Bafab kontorsmöbler, omsatte 1 miljon första året. Idag har omsättningen ökat till rekordhöga 150 miljoner.

Branschen för återbrukade möbler har gjort stora förflyttningar sedan starten:
– För 30 år sedan handlade vår affär om kundernas ekonomi. Att inreda med begagnade kontorsmöbler var billigare. Idag har kunderna helt skiftat fokus, och det är miljö- och klimatmedvetenheten som får allt fler att välja återbrukade kontorsmöbler. Mycket har hänt sedan 1992 – men vi är fortfarande bara i början! säger medgrundaren Lars-Eric Johanson.

En växande bransch

Sedan ett par år tillbaka drivs Rekomo av Lars-Eric och Stefans söner – Niklas och Emil. Idag finns verksamheten i Stockholm, Malmö, Göteborg och en filial i Linköping, och personalstyrkan har gått från två vänner till 55 anställda.

För att möta kundernas växande efterfrågan har Rekomo lanserat flera nya tjänster, som möter kontorens snabba förändringar. Bland annat erbjuder Rekomo uthyrning av begagnade kontorsmöbler, och hjälper sina kunder med allt från att rita upp kontorslandskap, till valet av färg på stolsdynor och stiltips. Allt för att förenkla för kunderna:

– Marknaden för kontorsmöbler är väldigt stor, och här behöver andelen återbruk bli avsevärt högre. Fortfarande så kastar samhället bort möbler för enorma summor varje år. Vi har inte ens möjlighet att hantera allt som vi får förfrågan på, trots att vi hela tiden skalar upp. Här behövs en förändring! Därför lanserar vi nya tjänster och förenklar för kunderna. Ingen ska behöva handlat nyproducerat när vi finns här, säger Rekomos VD, Jonas Åström.

Rekordstort intresse för återbrukade kontorsmöbler – omsätter 150 miljonerEmil Synneby håller med:
– Genom att tänka cirkulärt finns det en enorm potentiell miljöbesparing att göra – och det har samhället börjat upptäcka. Jag skulle vilja säga att branschen har vaknat. Vi sparar miljön, och ekonomi. På Rekomo tycker vi att alla borde tänka andra hand i första hand!

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>