APL väljer riskavfallskärl som ett led i sitt miljö och klimatarbete
Hem MILJÖ APL väljer riskavfallskärl som ett led i sitt miljö och klimatarbete

APL väljer riskavfallskärl som ett led i sitt miljö och klimatarbete

Publicerat av: Redaktionen

Apotek Produktion & Laboratorier (APL) är ett av Europas ledande företag inom utveckling, analys och tillverkning av extempore och lagerberedningar, samt en etablerad kontraktstillverkare inom Life Science-industrin.

APL har nu beslutat att inleda ett samarbete med FrostPharma, som tillhandahåller WoodSafe riskavfallskärl, för att minska sin klimatpåverkan och bidra till ett mer hållbart samhälle.

Hälso- och sjukvårdssektorn med dess leverantörer står för över 4% av världens CO2-utsläpp.

En av orsakerna är att sektorn genererar stora mängder riskavfall. Riskavfallet samlas in i fossila kärl som förbränns, vilket orsakar signifikanta CO2-utsläpp.

WoodSafe är ett riskavfallskärl som minskar CO2-utsläppen med 66 procent jämfört med dagens fossila alternativ. Woodsafe tillverkas i Sverige av biokomposit, huvudsakligen av restprodukter från sågindustrin. Detta ger en säker varuförsörjning med korta transportsträckor. En oberoende validerad livscykelanalys verifierar 66 procent CO2 reduktion i enlighet med de rapporteringskrav som följer på CSRD.

– Som ett första omedelbart steg implementeras de mindre kärlen i verksamheterna runt om i landet. Sedan kommer rutinerna avseende större behållare också att utvärderas och målsättningen är att fasa ut alla fossil-baserade riskavfallskärl, säger Erik Haeffler, VD för APL.

– Vi är mycket stolta att ett ledande företag som APL går över till Woodsafe riskavfallsbehållare som en del av sitt klimat och hållbarhetsarbete. Det är också väldigt positivt för alla att ett större statligt ägt bolag går i bräschen för att minska användandet av fossila produkter till förmån för förnybart där det går. Från samma dag APL börjar implementera WoodSafe får de en omedelbar mätbar reduktion av CO2-utsläpp, vilken vi ser fram mot att få avrapportera till dem löpande i ESRS-format, säger Fredrik Andersch, VD på FrostPharma.

APL väljer riskavfallskärl som ett led i sitt miljö och klimatarbete– För APL är det ett viktigt steg i vår strävan att minska vår klimatpåverkan och ta vårt ansvar för miljön. WoodSafe riskavfallskärl är inte bara bra för klimatet, utan också för vår verksamhet där vi måste ha säkra leveranskedjor. Det som är särskilt viktigt för oss är att den livscykelanalys som gjorts för WoodSafe är enligt ISO 14040 samt 14044 och enligt IPCCs riktlinjer. Detta ger en hög trovärdighet och transparens i våra klimatpåverkansberäkninga, avslutar Haeffler.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>