BMW Group ingår paneuropeiskt partnerskap för återvinning av högspänningsbatterier
Hem ÅTERVINNING BMW satsar på sluten återvinningsloop för högspänningsbatterier

BMW satsar på sluten återvinningsloop för högspänningsbatterier

Publicerat av: Redaktionen

BMW Group ingår ett paneuropeiskt partnerskap med SK tes för att återvinna högspänningsbatterier och återföra råmaterial till värdekedjan.

Denna slutna återvinningsloop kommer att implementeras globalt.

Med den ökande efterfrågan på elektrisk mobilitet hamnar återvinning av högspänningsbatterier alltmer i fokus. Efter att framgångsrikt ha lanserat ett slutet återvinningssystem för återanvändning av råmaterial från högspänningsbatterier genom BMW Brilliance Automotive Joint Venture (BBA) i Kina under 2022, har BMW Group nu nått ytterligare en milstolpe.

Den 1 november 2024 inledde företaget ett paneuropeiskt partnerskap med SK tes, en ledande leverantör av hållbara tekniska livscykellösningar. Den speciella återvinningsprocessen utvinner kobolt, nickel och litium från förbrukade batterier innan de återförs till värdekedjan för att tillverka nya batterier.

”Främjandet av cirkulär ekonomi är ett viktigt strategiskt område för BMW Group. Utvecklingen av återvinningsbara produkter, ökningen av sekundära material i våra komponenter och att sluta kretslopp spelar en lika viktig roll”, säger Nadine Philipp, Vice President Sustainability Supplier Network på BMW AG.

Detta slutna system planeras att expandera till USA, Mexiko och Kanada under 2026.

Långsiktigt partnerskap

BMW Group ingår paneuropeiskt partnerskap för återvinning av högspänningsbatterierDet långsiktiga partnerskapet med SK tes innebär att BMW Group är direkt involverat i de praktiska återvinningsprocesserna, vilket ger värdefull information till utvecklingsavdelningarna. Framöver kommer högspänningsbatterier från BMW Groups utveckling, produktion och marknader i Europa som inte längre kan användas att levereras till SK tes, som sedan omvandlar de gamla batterierna till högkvalitativa metaller som kan återanvändas i batteriproduktionen.

Processen inleds med att batterierna mekaniskt strimlas, varvid metallerna koncentreras till ett material som kallas svartmassa. De värdefulla materialen nickel, litium och kobolt utvinns sedan i en högeffektiv kemisk process som kallas hydrometallurgi. Dessa sekundära råmaterial kommer bland annat att användas till den nya sjätte generationens drivlina (GEN 6).

”Partnerskap som detta ökar vår effektivitet inom den cirkulära ekonomin. I den slutna processen drar alla parter ömsesidig nytta av sina erfarenheter”, säger Jörg Lederbauer, Vice President Circular Economy, Spare Parts Supply High Voltage Battery and Electric Powertrain på BMW AG.

SK tes batteriåtervinningsprocess har vunnit flera hållbarhets- och innovationspriser världen över – från Business Intelligence Groups Sustainability Service of the Year till UN Global Compacts Apex Award.

Cirkulär ekonomi hos BMW Group

BMW Group följer principerna Re:Think, Re:Duce, Re:Use och Re:Cycle för att bevara resurser inom den cirkulära ekonomin. Från fordonsdesign och produktion till återvinning och återanvändning: allt är inriktat på att säkerställa att BMW-fordon blir en råmaterialkälla för nya bilar när de når slutet av sin livslängd.

”Med hjälp av cirkulär ekonomi ökar vi också vår motståndskraft i leveranskedjorna, ” konstaterar Nadine Philipp.

Ett sådant exempel är BMW Groups återvinnings- och demonteringscenter. Under en period av 30 år har centret utvecklat och implementerat processer som lett till betydande framsteg inom återvinning av delar och material.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>