En mobiltelefon innehåller i genomsnitt 68 metaller, fler av dem är ovanliga och värdefulla.
Alla har behövt brytas i gruvor som har stor påverkan på den lokala miljön och i vissa länder sker det under svåra arbetsförhållanden.
När metallerna väl hamnat i våra mobiltelefoner, datorer och skärmar, är det inte särskilt vanligt att vi tar till vara på dem genom att lämna in dem till återvinning så de värdefulla råvarorna kan användas flera gånger.
I Sverige slängs i snitt 22 kilo elavfall per person och år, och av det så återvinner vi bara 12 kilo.
Det här är bara ett exempel på IT-sektorns miljöpåverkan. När man är verksam inom IT är det enkelt att bortse från hållbarhetsdiskussioner som frågor som inte riktigt gäller oss. De bolag som erbjuder digitala produkter och tjänster har ibland en bild av att den egna verksamheten per definition är hållbar. Vår del av näringslivet ses som liten i sitt avtryck, modern och anspråkslös.
Den här bilden är nog inte helt ovanlig inom IT, särskilt om man som vi på SaaS-bolaget Lime Technologies, säljer mjukvara i form av CRM-lösningar. Det kan vara en utmaning att bli medveten om sin egen miljöpåverkan, men faktum är att den är större än vad många tror. När Lime valde ut tre fokusområden för vårt hållbarhetsarbete utifrån FN:s hållbarhetsmål blev de två första jämlikhet och lika möjligheter samt digitalisering och entreprenörskap. Den första av dessa är ett givet tema för alla som vill vara en modern arbetsgivare. Den andra frågan är en del av det mål alla vi som jobbar med att realisera digitaliseringen har. Att använda alla de fantastiska möjligheter som digitala verktyg för med sig för att skapa tillväxt, innovation och möjligheter för fler människor.
Det tredje området är kanske däremot lite mer oväntat, men precis det som vi med denna text vill sätta fokus på. Att vårt företag, och ytterst vår bransch, ska minska sin klimatpåverkan genom att arbeta med återvinning. Medvetenheten kring återbruk och återvinning av elavfall i Sverige är på tok för dålig idag. Trots att varje kretskort, varje sladd och alla våra datorer och mobiler har krävt resurser i form av råvaror, och därefter, mycket rena och energislukande fabriker för att tillverkas, så är det alldeles för vanligt att de inte används till sin fulla potential utan slängs bort på slentrian. När det görs återvinner vi dem inte heller i tillräckligt hög grad utan flera ton elavfall slängs idag rakt i hushållssoporna.
På Lime ser vi det som en del av vår hållbarhetsarbete att själva bli medvetna om detta, och sprida den medvetenheten vidare i branschen.
Här är några enkla saker fler kan göra för att minska sitt avtryck:
-
Byt inte datorer och mobiler vid fasta intervaller “bara för att”.
- Satsa på “One-size fits all” teknologi för exempelvis datorer, som passar alla oavsett roll.
- Använd SWAP-tjänster för datorer och mobiler, sälj de som ni själva inte längre kan använda till bolag som kan fixa till dem för återförsäljning till andra.
Försök i möjligaste mån undvika lokala datacenter till förmån för Cloud hos klimatneutrala leverantörer.