Folktandvården pressar på för hållbara skyddsförkläden
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Folktandvården pressar på för hållbara skyddsförkläden – en global mål 

Folktandvården pressar på för hållbara skyddsförkläden – en global mål 

Publicerat av: Redaktionen

Nu deltar Folktandvården Stockholm i det prisbelönta miljöprojektet som startades upp på Danderyds sjukhus under pandemin, då bristen på skyddsförkläden ledde till en hållbar innovation.

Årets vinnare av Region Stockholms miljöpris, överläkaren Johanna Albert, såg den stora mängden skyddsförkläden som slängdes inom vården under pandemin.

Hon startade ett pilotprojekt på Danderyds sjukhus i samarbete med TrioWorld där man införde ett så kallat cirkulärt flöde för att återvinna skyddsförkläden. Även i tandvården utgör plastförkläden en stor miljöpåverkan och därför vill Folktandvården Stockholm delta i projektet.

Vi kan inte stå vid sidlinjen och kräva att andra ska komma med lösningar åt oss, utan vi alla måste vara med och kavla upp armarna och hjälpa till.

Ali Kashani, klinikchef Folktandvården Eastmaninstitutet

Idag bränns allt skyddsmaterial istället för att återvinnas

Region Stockholms Innovationsfond har bidragit med ekonomiska medel, och Folktandvården Eastmaninstitutet är först ut att delta i projektet. Inom pilotprojektet kommer de använda förklädena pressas till balar för att sen tvättas, smältas ned och bli till nya plastförkläden, istället för att brännas. Pilotprojektet ligger till grund för framtida upphandlingar så att återvinningen kan bli permanent och spridas till fler verksamheter.

Innovation och samarbete krävs om vi ska nå de globala målen

Samarbeten mellan olika företag och verksamheter i kombination med innovation är en nödvändighet för att nå FN:s globala mål för hållbar utveckling. Samarbetet med TrioWorld är ett litet steg i rätt riktning för att bidra till målen Hållbar konsumtion och produktion, Bekämpa klimatförändringar och Hållbar industri, innovationer och infrastruktur. Implementeringen på Folktandvården Eastmaninstitutet skedde smidigt och har dessutom väckt ett enormt engagemang bland medarbetarna för att minska organisationens ekologiska fotavtryck.

Folktandvården pressar på för hållbara skyddsförkläden

Juan Nunez Salcedo som pressar skyddsförkläden till balar

Projektgrupp
  • Ali Kashani, klinikchef Folktandvården Eastmaninstitutet
  • Evy Lindsjö, adminstratör Folktandvården Eastmaninstitutet
  • Madeleine Örnehed, arbetsledare Folktandvården Eastmaninstitutet
  • Juan Nunez Salcedo, vaktmästare Folktandvården Eastmaninstitutet
  • Mia Stenborg, kvalitets- och miljöstrateg Folktandvården Stockholm

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>