Elektroniskt avfall, även känt som e-avfall, är den snabbast växande kategorin av avfall i världen.
I samband med Earth day har Swappie, den ledande aktören för köp och försäljning av rekonditionerad elektronik online, kartlagt miljöeffekterna av vår elektronikkonsumtion.
Våra datorer och telefoner innehåller tungmetaller och giftiga ämnen som bly, kadmium, beryllium och flamskyddsmedel. Dessa ämnen är inte direkt skadliga för oss människor när de finns i våra enheter, men så fort de slängs blir de ett problem för miljön som i förlängningen kan skada oss.
– När din gamla telefon eller bärbara dator hamnar på en soptipp, förbränns eller smälts ner tillsammans med annat avfall kan dessa giftiga ämnen läcka ut i luften eller till vår vattenförsörjning. Ämnen som guld, koppar, silver och palladium finns i överflöd i våra datorer och smarttelefoner och eftersom efterfrågan på teknik fortsätter att växa ökar också efterfrågan på dessa begränsade resurser. Vi glömmer ofta att även om dessa resurser kan återvinnas, måste vi ta en aktiv roll för att se till att det faktiskt görs, säger Fanny Nyman, marknadschef på Swappie.
Mobilkonsumtionen är ett särskilt problem
Samtidigt som elektroniskt avfall generellt är dåligt för miljön är mobiltelefoner ett särskilt problem på grund av hur frekvent vi uppgraderar till de senaste modellerna. I genomsnitt behåller de flesta inte en mobiltelefon mycket längre än ett år innan de bestämmer sig för att det är dags för för att köpa en nyare och snabbare modell. Utsläppsmängden från nyproduktion av smarta telefoner steg under 2020 till 125 megaton CO2 (Mt-CO2e/yr). Koldioxidutsläppen har har haft en stadig tillväxttakt på 730 procent under de senaste tio åren.
125 megaton motsvarar i jämförelse:
– Energi och utsläpp från 31,5 kolkraftverk under ett år
– 505 574 miljoner km i körsträcka av en personbil
– Totalkonsumtion av elektricitet av 22,7 miljoner hushåll under ett år
– 298 oljefat
– Så fort vi köper en ny mobil lägger vi generellt sett den gamla i en låda, eller så kastar vi bort dem, vilket förhindrar återanvändning av fungerande telefoner. Vi tenderar att använda våra telefoner i ungefär ett års tid innan vi beslutar att uppgradera och köpa en nyare modell. Det innebär att mindre än 15 procent av alla telefonerna återvinns. Genom att minska på dessa siffror med 50 procent skulle vi uppnå samma resultat som 1 miljard växande träd under 10 år, avslutar Fanny Nyman, Marknadschef på Swappie.
Swappies bästa tips på saker du kan göra för att undvika att skapa mer teknikavfall:
- Tänk om dina behov – behöver du verkligen något helt nytt? Tänk på vad du verkligen behöver den här enheten till. Om du bara ringer, surfar på internet och spelar några spel, kan en rekonditionerad telefon vara nog? Du kan fortfarande uppgradera din enhet, få nya funktioner och få något som är nytt för dig utan att öka den globala efterfrågan på nya produkter.
- Sköt om dina enheter – när du sköter om din telefon ordentligt (d.v.s. håller den ren, skyddar den med ett fodral etc.) kan du få den att hålla längre. Uppgradera inte bara för sakens skull, vänta tills du absolut behöver det.
- Återanvänd när det är möjligt – när du är redo att byta ut din enhet, se till att du överväger vad du ska göra med din gamla enhet. I vissa fall, om din enhet fortfarande är i gott skick, kan den renoveras och fortsätta användas. Leta reda på program för att donera gamla enheter till välgörenhetsorganisationer eller ideella organisationer, eller byt in din gamla enhet för eventuell rabatt på en ny.
- Återvinn elektronik korrekt – om din enhet är mer än några år gammal eller inte fungerar alls kan det vara en bättre idé att återvinna den. När du återvinner en enhet kommer ädelmetaller att tas bort och återanvändas i nya enheter. Det betyder att inga nya metaller behöver brytas och att din enhet inte bara samlar damm eller hamnar på en soptipp.