Egmont, Axpo och Soltech Energy Solutions tecknar elköpsavtal för ny solcellsanläggning i Sverige
Hem ENERGI Egmont, Axpo och Soltech Energy Solutions tecknar elköpsavtal för ny solcellsanläggning i Sverige

Egmont, Axpo och Soltech Energy Solutions tecknar elköpsavtal för ny solcellsanläggning i Sverige

Publicerat av: Redaktionen

Byggnationen av en ny solcellspark i södra Sverige är resultatet av ett unikt samarbete mellan mediekoncernen Egmont, energibolaget Axpo och solenergibolaget Soltech Energy Solutions.

Solcellsparken kommer att byggas av Soltech Energy Solutions och Axpo kommer att hantera projektets långsiktiga risker och leveransen av solel till elnätet.

Solenergin kommer sedan att handlas genom ett energihandelsavtal (PPA) och den förnybara elen kommer att täcka hälften av Egmonts elförbrukning i Sverige och Norge.

Axpo har faciliterat en långsiktig transaktion av förnybar el producerad av Soltech Energy Solutions och såld till mediekoncernen Egmont. Parterna har i samarbete tecknat ett sjuårigt energihandelsavtal för byggnation av en 11 MW solcellspark, utvecklad av Soltech Energy Solutions. Solcellsparken planeras vara i drift sommaren 2024 och kommer att vara belägen i södra Sverige, nära Falkenberg.

Solcellsinstallationen kommer årligen att tillföra cirka 11 GWh förnybar el till elnätet, vilket motsvarar den genomsnittliga förbrukningen för cirka 1 200 nordiska hushåll*. Egmont är ensam köpare av elen vilket kommer att täcka 50 procent av Egmonts elförbrukning i Sverige och Norge. Egmont har tidigare ingått ett PPA-avtal för en dansk solcellspark som togs i drift i mitten av 2023 och som kommer att täcka mer än 90 % av Egmonts elförbrukning i Danmark.

”När vi satte vårt mål om 100 procent grön el från 2022 ville vi också arbeta för en förnybar elförsörjning som kan göra skillnad för energisektorn, och använda vår storlek som koncern för att förverkliga det. Den ambitionen har lett oss till det unika och spännande samarbetet med Axpo och Soltech Energy Solutions. Vi är stolta över att vara ledande inom mediebranschen när vi gör den här typen av investeringar i förnybar energi. Det här avtalet är en viktig del av vår ”Go Greener”-resa”, säger Raphaëlle Stewart, hållbarhetsansvarig på Egmont.

Axpo Sverige AB:s Senior Originator David Eickhoff tillägger: ”Samarbete är nyckeln till energiomställningen och vi är mycket glada över att kunna tillkännage denna framgång under en utmanande tid för energimarknaderna. Soltech Energy Solutions gröna elproduktion, Egmonts engagemang för en grön elupphandling och Axpos lösningar för säkring och handel med energi var alla lika viktiga för denna affär. Genom att använda vår expertis och långa erfarenhet av PPA:er kunde vi strukturera affären så att den passade alla inblandade parters behov.”

Egmont, Axpo och Soltech Energy Solutions tecknar elköpsavtal för ny solcellsanläggning i Sverige”Soltech Energy Solutions är stolta över att få bygga denna solcellspark som kommer att bidra till den gröna omställningen i Sverige och Norge. Samarbetet med Egmont och Axpo, båda med höga hållbarhetsambitioner, känns verkligen givande. Samarbeten som detta lägger en viktig grund för investeringar i storskaliga solcellsinstallationer”, säger Fredrik A Svensson, Affärsområdeschef Solparker, Soltech Energy Solutions.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>