Kinesiska direktinvesteringar i Europa och Nordamerika på rekordlåga nivåer 2019 – Norden fortsatt attraktivt
Hem EKONOMI Kinesiska direktinvesteringar i Europa och Nordamerika på rekordlåga nivåer 2019 – Norden fortsatt attraktivt

Kinesiska direktinvesteringar i Europa och Nordamerika på rekordlåga nivåer 2019 – Norden fortsatt attraktivt

Publicerat av: Redaktionen

De kinesiska direktinvesteringarna i Europa föll med 40 procent till 13,4 miljarder US-dollar och i Nordamerika med 27 procent till 5,5 miljarder US-dollar under 2019, vilket är de lägsta nivåerna sedan 2010.

De kinesiska direktinvesteringarna i Europa var under året störst i Finland, följt av Storbritannien och Sverige.

Det visar en ny rapport från advokatbyrån Baker McKenzie och analysföretaget Rhodium Group.

Geopolitiska spänningar, kinesiska kapitalkontroller, lägre likviditet i det finansiella systemet samt regleringar i mottagarländerna är några av de faktorer som ligger bakom de rekordlåga nivåerna av kinesiska direktinvesteringar i Europa och Nordamerika under 2019.

Viss optimism inför 2020

Kinesiska direktinvesteringar i Europa och Nordamerika på rekordlåga nivåer 2019 – Norden fortsatt attraktivt

En pipeline med utannonserade kinesiska direktinvesteringar i Europa och Nordamerika om endast 10 miljarder US-dollar vittnar om en svagare inledning på 2020. Flera saker talar emellertid för en uppgång senare under året. Bland annat förutspås handelsspänningarna mellan USA och Kina att lätta och Kinas centralbank har signalerat en penningpolitik som bland annat ska öka likviditeten i ekonomin. Från och med 1 januari 2020 började också en ny lag att gälla i Kina som ska öppna upp för utländska investeringar i landet och främja likvärdiga villkor för inhemska och utländska företag.

De senaste två åren har företagsförvärv och investeringar i Kina ökat med närmare 30 procent.

– Ett ömsesidigt marknadstillträde är avgörande för varaktiga nivåer av gränsöverskridande investeringar mellan världens största ekonomier. Att Kina underlättar för utländska investeringar till landet kommer även att främja ökade direktinvesteringar från Kina till andra länder, säger Anders Fast, Managing Partner på Baker McKenzie i Stockholm.

I Norden var sportartikelföretaget Anta Sports förvärv av Amer Sports i Finland för 5,2 miljarder US-dollar den enskilt största kinesiska direktinvesteringen under 2019.
I Sverige uppgick de kinesiska direktinvesteringarna till 1,25 miljarder US-dollar 2019, vilket kan jämföras med drygt 4 miljarder US-dollar 2018, då Zhejiang Geely Holding Groups investering i AB Volvo drev upp värdet. De största kinesiska direktinvesteringarna i Sverige under 2019 var China Evergrandes investering i NEVS och Wanhua Chemical Groups investering i Chematur Technologies.

– Även om de kinesiska direktinvesteringarna 2019 i Sverige sjönk jämfört med 2018, så var investeringarna under 2019 på en relativt hög nivå jämfört med tidigare. Vi räknar med att Norden fortsätter att vara en attraktiv region för kinesiska direktinvesteringar. Här finns många intressanta tillväxtföretag och mycket know-how inom spännande branscher, säger Anders Fast.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>