Hexicon inleder nytt joint venture för flytande vindkraftsutveckling i Grekland
Hem ENERGI Hexicon Power SA inleder nytt joint venture för flytande vindkraftsutveckling i Grekland

Hexicon Power SA inleder nytt joint venture för flytande vindkraftsutveckling i Grekland

Publicerat av: Redaktionen

Hexicon har startat ett nytt Joint Venture (JV), Hexicon Power SA, tillsammans med det lokala grekiska företaget EAMAA.

Det är ett första steg för utveckling av flytande vindkraftsprojekt utanför Greklands kust.

Ett nytt juridiskt ramverk för landets havsbaserade vindkraft väntas komma på plats i år och därför etablerar sig nu Hexicon i området.

”Grekland har stor potential för flytande vindkraft med några av de bästa vindarna i Europa”, säger Marcus Thor, VD på Hexicon.

Med ett kontinuerligt expanderande elnät och ökande energibehov har Grekland blivit en intressant och viktig marknad för utveckling av förnybar energi. I linje med landets övergripande ekonomiska återhämtningsstrategi försöker Grekland nu främja förnybar energi, för att minska sitt traditionella beroende av fossila bränslen och öka sin andel av rena energikällor. Planen inkluderar vindkraftsparker till havs. Den grekiska regeringen har deklarerat att grön energi är högsta prioritet och implementerar nu en ny nationell plan med några av de mest ambitiösa målen i EU, bland annat att 60 % av energimixen ska komma från förnybara källor till 2030.

”Vi ser stora möjligheter i Grekland, ett land som är mitt i omställningen från fossila bränslen till förnybara energikällor”, säger Marcus Thor, VD på Hexicon

Det nya JV-samarbetet är i linje med Hexicons strategi att vara på plats tidigt som utvecklare på nyckelmarknader globalt, där företaget hittar skickliga partners och lokala företag att jobba tillsammans med. Det gemensamma JV är en utgångspunkt för att samarbeta i flera projekt framöver som kan komplettera varandra. Hexicon kommer att bidra med erfarenhet från befintliga projekt på den nya och spännande grekiska marknaden.

Det grekiska teamet har operativt, juridiskt och tekniskt kunnande samt ett lokalt nätverk som matchar Hexicons expertis inom flytande vindkraftsteknik. Projektet kommer att ledas av Mikelis Chatzigakis, som tar rollen som VD för Hexicon Power. Chatzigakis, har tidigare arbetat som rådgivare åt nuvarande vice partiledare i det konservativa partiet i Grekland och tidigare grekiska energiministern. Innan han kom till Hexicon var Chatzigakis COO för Cobblestone Energy, ett ledande brittiskt elhandelsföretag. Han har även jobbat som managementkonsult på Boston Consulting Group (BCG). Styrelsens ordförande blir Alexander Singer, en känd investeringsrådgivare i Grekland, med 30 års erfarenhet av energiinvesteringar med fokus på förnybar energi. Den nya verkställande direktören Mikelis Chatzigakis ser hoppfullt på samarbetet i en kommentar:

Hexicon inleder nytt joint venture för flytande vindkraftsutveckling i Grekland”Vi hoppas att Hexicons avancerade teknologi inom flytande vindkraft kommer att vara en stark drivkraft som kan bidra till Greklands mål om en framtid med ren energi. Flytande vindteknologi möjliggör hög energiproduktion med minimal miljöpåverkan, vilket är viktigt för landet. Det finns enorma möjligheter för havsbaserad vindkraft i Grekland, med långa kuster och starka vindar. Vi vill hjälpa landet att nå sin fulla potential.”

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>