Svenska företag allt bättre på hållbarhetskommunikation på webben
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Svenska företag allt bättre på hållbarhetskommunikation på nätet

Svenska företag allt bättre på hållbarhetskommunikation på nätet

Publicerat av: Redaktionen

För det tjugofemte året i rad har vi rankat de 100 största företagen i Sveriges företagswebbplatser för att undersöka hur väl de uppfyller målgruppernas förväntningar och behov.

Glädjande nog har de svenska företagen förbättrat sin hållbarhetskommunikation, däremot fortsätter de att halka efter när det kommer till kommunikationen med jobbsökande.

Hållbarhet var inte ett begrepp som användes när vi 1997 började jämföra företagens webbkommunikation med förväntningarna från målgrupperna som kapitalmarknaden och jobbsökanden. I den första upplagan av Webranking by Comprend fanns ett kriterium som handlade om ”företaget och miljön”, men inte mer än så. Mycket har hänt inom företagskommunikation sedan dess och hållbarhet är ett område som ökar i betydelse för samtliga målgrupper. Kunder, samarbetspartners, investerare, media, jobbsökande och allmänheten överlag förväntar sig att företag berättar om sitt hållbarhetsarbete på ett tydligt och transparent sätt.

De svenska företagen har ökat sina hållbarhetspoäng i årets ranking. En stor orsak är att fler företag har börjat publicera både hållbarhetsdata och -mål, och inte bara strategier och hållbarhetsrapporter. Enligt vår kapitalmarknadsundersökning 2021 anser 90% av respondenterna att hållbarhetsdata är en av de viktigaste typerna av hållbarhetsinformation. Bra jobbat av de svenska företagen!

Företagen som har presterat bäst gällande hållbarhetskommunikation är också de företag som har presterat bäst i Sverige överlag. Sandvik, som är nya på den svenska topplistan, har fått högst poäng följt av Essity och Swedish Match.

Sandviks hållbarhetssidor är tydligt indelade i sektioner som innehåller många nyckeltal som berör deras hållbarhetsprestation. Sandvik inkluderar även data på områden som berör social hållbarhet, så som hälsa och säkerhet samt data som berör mångfalden hos deras anställda (t.ex. ålder och kön).

Stora företag bättre på att kommunicera med jobbsökanden

Information till jobbsökanden är däremot inte lika bra. Här fortsätter de svenska företagen att prestera sämre än det europeiska genomsnittet. Måluppfyllnaden för karriärinformationen uppgår till 34% för Sverige och 41% för de 500 största europeiska företagen. Resultatet var liknande förra året.

Om vi bara tittar på de större svenska företagen (de 49 som är inkluderade på Europe 500-listan) är genomsnittspoängen högre på 43%. En förklaring kan vara att att många mindre företag framförallt har sin verksamhet i Sverige och därför bara erbjuder karriärinformation på svenska. Eftersom arbetsmarknaden blir mer och mer internationell argumenterar vi för att alla företag borde erbjuda karriärinformation på fler än ett språk. Annan information som de svenska företagen ofta saknar är information om kompensation och förmåner, mångfald och jämlikhet samt de anställdas upplevelser av att jobba på företaget.

Svenska företag allt bättre på hållbarhetskommunikation på webbenVolvo, NCC och Sandvik är företag som presterar väl inom det här området. NCC är ett undantag från teorin om att mindre företag presterar sämre, NCC är inte inkluderade på Europe 500-listan men de möter ändå de jobbsökandes förväntningar väl.

NCCs karriärsida innehåller länkar till all relevant information direkt på startsidan vilket gör det enkelt för en potentiell jobbsökande att hitta.

Information om finansiella utsikter och riskhantering saknas ofta

De flesta europeiska företag har svårt att uppfylla de höga förväntningarna som kapitalmarknaden har och de svenska företagen är inte ett undantag. Swedish Match är ett dock ett lysande undantag då de uppfyller 94% av kärnkriterierna vilket är ett av de bästa resultaten av alla rankade företag i Europa.

Swedish Matchs sektion för investerarrelationer innehåller all nödvändig information, så som detaljerad information om aktien, interaktiva tabeller för finansiell information och tydligt presenterad information om skulder. Kontaktpersonen för investerarrelationer är också lättillgänglig på samtliga sidor.

Information om megatrender och finansiella utsikter saknas ofta på svenska företagshållplatser, trots att 89% av målgrupperna finner information om megatrender viktig och 95% anser att finansiella utsikter är viktiga.

Ett ytterligare område där svenska företag behöver förbättra sig är riskhantering genom att ge mer information om olika typer av risker samt vad som görs för att minska riskernas hot. Den här typen av information är också väldigt viktig för målgrupperna då vi lever i en alltmer riskfylld och osäker värld. Ett svenskt företag som dock presenterar information om olika risker på ett tydligt sätt är Indutrade. Indutrade ger exempel på många olika sorters risker och förklarar hur de är beredda att hantera dessa.

Sverige jämfört med resten av Europa

Jämfört med resultaten för de 20 största företagen i 14 av de rankade länderna hamnar de svenska företagen på tredje plats med en genomsnittlig poäng på 54.3 (av 100). Sverige kommer precis före Österrike som i genomsnitt har fått 54.2 poäng. Det svenska genomsnittet har ökat med 1.3 poäng sedan förra året. Vi har också sett en liten ökning för samtliga 100 svenska företag samt för de 500 största företagen i Europa. Detta betyder att företagen blir allt bättre på att erbjuda den information som målgrupperna förväntar sig.

De svenska företag som har presterat bäst

Swedish Match hamnar på förstaplats för det tredje året i rad, deras resultat i IR-sektionen är anmärkningsvärda och de fortsätter att vara ett best practice exempel i många fall. Sandvik är nya på prispallen, de har förbättrat sitt resultat med 11.4 poäng. Mycket bra jobbat! Sandviks huvudsakliga styrka är hållbarhetskommunikation. Essity behåller tredjeplatsen i år och de är också duktiga på hållbarhetskommunikation och på finansiell rapportering. Det företag som har förbättrat sitt resultat mest sedan förra året är Beijer Ref som har ökat med 19.8 poäng, tack vare en ny webbplats som innehåller mer information

Topp 10 lista

Placering Företag Poäng
1 Swedish Match 83.8
2 Sandvik 76.0
3 Essity 74.5
4 NCC 71.5
5 Skanska 66.4
6 Stora Enso 65.2
7 BillerudKorsnäs 62.8
7 ICA Gruppen 62.8
9 Kinnevik 62.6
10 Swedbank 62.1

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>