Swedish Algae Factory tar in 53 MSEK för expansion av miljösmart produkt utvunnen från alger
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Swedish Algae Factory tar in 53 MSEK för expansion av miljösmart produkt utvunnen från alger

Swedish Algae Factory tar in 53 MSEK för expansion av miljösmart produkt utvunnen från alger

Publicerat av: Redaktionen

Swedish Algae Factory tar in 53 MSEK för expansion av miljösmart produkt utvunnen från alger

Chalmers Ventures deltar i emission på totalt 53 miljoner kronor, där Aqua-Spark – ett holländskt investmentbolag med inriktning på hållbart vattenbruk – är en av de stora investerarna. Investeringen kommer bidra till att skala upp produktionen för fortsatt expansion.

Swedish Algae Factory utvinner ett högteknologiskt material från kiselalger, en hittills relativt outnyttjad förnybar resurs. Materialet har exceptionella ljusmanipulerande egenskaper samt förmågan att absorbera eller frigöra partiklar beroende på omgivande miljö.

Användningsområdet för kiselskal är många. Materialet är varumärkesskyddat under namnet Algica och är av intresse för en mängd olika industrier, där det kan ersätta skadliga och/eller mindre effektiva kemiska substanser.

– Vi är väldigt glada över att nu kunna skala upp produktionen för att kunna möta den växande efterfrågan för Algica inom hudvårds- och solenergiindustrin. Vi är också glada över att få in starka investerare med relevant kompetens, säger Sofie Allert, VD och medgrundare av Swedish Algae Factory.

Materialet är naturligt designat för infångning av synligt ljus, blockering av skadligt UV-ljus samt absorbering och avgivning av kemiska substanser. Algica kan exempelvis användas för att förbättra solpanelers effektivitet samt för fuktgivning, rengöring och UV-skydd i hudvårdsprodukter.

Swedish Algae Factorys produktion renar även miljön. Produktionsprocessen är cirkulär där alger rengör avfallsvatten, absorberar koldioxid och skapar en näringsrik organisk biomassa som kan användas för t.ex. fiskfoder eller gödningsmedel.

– Chalmers Ventures har jobbat med bolaget från start och är imponerade över hur de har tagit steget från forskning till kommersialisering. Vi ser fram emot att följa bolaget på nära håll i en spännande fas med fortsatt expansion och uppskalning med fokus på hållbarhet, säger Andreas Höye, Investment Director på Chalmers Ventures.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>