Hexicons joint venture lämnar in ännu en ansökan om en flytande vindkraftpark
Hem ENERGI Hexicons joint venture lämnar in ännu en ansökan om en flytande vindkraftpark

Hexicons joint venture lämnar in ännu en ansökan om en flytande vindkraftpark

Publicerat av: Redaktionen

Hexicon, en projektutvecklare och teknikleverantör inom flytande vindkraft, meddelar att Freja Offshore, som är ett joint venture med Mainstream Renewable Power, har lämnat in ansökan om ytterligare en havsbaserad vindkraftpark.

Vindparken Dyning har en kapacitet på 2,5 GW och kommer att kunna leverera 10 TWh per år och då tillgodose mer än hela Sörmlands och Östergötlands energibehov.

Med sin placering 45 kilometer från land mellan fastlandet och Gotland kommer vindkraftparken dessutom knappt vara synlig från kusten.

-Det är glädjande att vår projektportfölj når nya milstolpar och att vi fortsätter stärka närvaron på vår hemmamarknad. Den fortsatta utbyggnaden av svensk vindkraft är positiv på många sätt, inte bara för att öka tillgången på förnybar energi utan det är också gynnsamt för lokalsamhället. Dessutom minskar det beroendet av importerad el . Vi ser fram emot att fortsätta driva hållbar tillväxt tillsammans med vår partner Mainstream Renewable Power genom Freja Offshore, säger Marcus Thor, VD för Hexicon.

Elanvändningen i Sörmland väntas fördubblas under de kommande 20 åren, inte minst beroende på industrins omställning till eldrift där globala stålföretaget SSAB i Oxelösund är en drivande aktör. Utöver det förväntas det generella samhällsbehovet av energi öka i och med elektrifieringen. Vindkraftparken Dyning, med sina 10 TWh el årligen, skulle därmed ge ett betydande tillskott till Sveriges elproduktion och även bidra till sänkta elpriser i området, för både hushåll och företag.

-Utmed den berörda kuststräckan återfinns en av Sveriges vackraste och kulturhistoriskt viktigaste skärgårdsmiljöer. Den kan bevaras eftersom vindkraftparken placeras långt ut till havs, knappt synlig från land, säger Magnus Hallman, VD för Freja Offshore.

Hexicons joint venture lämnar in ännu en ansökan om en flytande vindkraftparkAnsökan om att få bygga och driva vindkraftparken Dyning har lämnats in till Klimat- och näringslivsdepartementet enligt lagen om Sveriges ekonomiska zon och anläggande av internkabelnät enligt kontinentalsockellagen. Nästa steg är att regeringen bereder ansökan. Hexicon ser fram emot den fortsatta utvecklingen av Freja Offshores samtliga vindkraftsprojekt i Sverige.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>