LINK Arkitektur har utvecklat ett öppet verktyg för livscykelanalyser som ger stöd för klimatberäkningar i tidiga skeden av byggprocessen.
Syftet är att göra klimatpåverkan mer transparent, hanterbar och praktisk.
– Bygg- och arkitekturbranscherna står inför stora hållbarhetsutmaningar. För att möta dem krävs verktyg som gör hållbarhet till en integrerad del av beslutsprocessen, säger Arno De Ryst, Head of Digital på LINK Arkitektur.
Det nya verktyget gör det möjligt att förstå och analysera klimatpåverkan redan i tidiga skeden av byggprocessen, innan all information finns tillgänglig. Den visuella kopplingen mellan beräkningen och BIM-modellen skapar förutsättningar för ett mer integrerat och datadrivet arbetssätt.
Det innebär att arkitekterna kan fatta välgrundade beslut tillsammans med sina kunder, välja rätt material och minska klimatavtrycket utan att kompromissa med den arkitektoniska kvaliteten.
En del av The Augmented Architect
LINK Arkitekturs verktyg för livscykelanalys, LCA-verktyget, är en del av bolagets satsning på att koppla samman hållbarhet och digitalisering. Det ingår i The Augmented Architect, en serie digitala verktyg för effektiva, kvalitativa och hållbara projekt. Genom att erbjuda smarta, användarvänliga verktyg som stödjer klimatmedvetna beslut vill företaget accelerera omställningen till en mer hållbar bygg- och fastighetsbransch.
– Med ett LCA-verktyg som komplement till våra andra digitala lösningar får vi ett konkret beslutsstöd som möjliggör verklig förändring: tidigt, tydligt och förankrat i projektens verklighet, säger Arno De Ryst.
Open source-verktyg för hela branschen
LCA-verktyget är byggt på SpeckleLCA, en teknologi framtagen av LINK som är fritt tillgängligt som open source. Vem som helst kan ladda ner, testa och vidareutveckla verktyget.
– Vi valde att göra verktyget open source för att kunna vidareutveckla det tillsammans med branschen. Hållbarhetsfrågan är viktigare än affärsvärdet. Ju fler som testar, utvärderar och förbättrar desto större klimatnytta kan vi skapa tillsammans, säger Fabian Sellberg, som har utvecklat verktyget tillsammans med teamet på LINK Arkitektur.
Genom att dela koden öppet vill LINK Arkitektur bidra till en mer lärande, transparent och samarbetsinriktad utveckling av branschens klimatarbete.