Martin & Servera har tagit fram en kalkylator för att beräkna klimatavtrycket per portion för en maträtt – och testa sig fram för att minska det.
Klimatkalkylatorn ingår i den digitala tjänsten Menyplanering och är tillgänglig utan kostnad för alla kunder.
– Den som testar sig fram i klimatkalkylatorn ser snabbt att det, utan dramatiska förändringar, går att reducera sin klimatpåverkan bara genom att välja rätt råvaror och ursprung, säger Emelie Hansson, hållbarhets- och kvalitetschef, Martin & Servera-gruppen i ett pressmeddelande.

Emelie Hansson, hållbarhets- och kvalitetschef
Information om CO2-ekvivalenter per produkt har sedan tidigare funnits i produktinformationen i Martin & Serveras e-handel, samt i rapportverktyget Statistik & analys. Nu blir det också möjligt att se det totala CO2-värdet på maträtter i det digitala verktyget Menyplanering.
– Vi vet att många av våra kunder vill kunna servera rätter som är både lönsamma och klimatsmarta. Med Menyplanerings nya klimatkalkylator gör vi det enkelt att lyckas, säger Emelie Hansson.
Innovation genom samarbete
I kalkylatorn syns varje ingrediens i maträtten, så att testa sig fram genom att byta ut en råvara mot en annan för att minska rättens klimatavtryck är enkelt. Rättens totala klimatavtryck i CO2-ekvivalenter ändras automatiskt när en ingrediens byts ut eller ett recept förändras.

Klimatkalkylatorn är kostnadsfri
Att driva utvecklingen mot mer klimatsmarta rätter på restaurangers menyer är en utmaning som ligger utanför Martin & Serveras egen verksamhet. Samarbete är nyckeln till framgång.
– För att klara klimatmålen behövs samarbete. Därför sker det mesta – och bästa – klimatarbetet i dialog med våra kunder och leverantörer. Vi hoppas att det här ger restauranger ökade möjligheter att sprida kunskap och kanske involvera restauranggästerna i omställningen, avslutar Emelie Hansson.
Klimatvärdena är framtagna av Consupedia och baseras bland annat på RISE klimatdatabas för livsmedel.
Martin & Servera-gruppen är en svensk, familjeägd koncern och erbjuder varor, tjänster och kunskap för restauranger och storkök i Sverige.