Michelins undersökning visar fortsatt stort intresse för elbilar trots alla kostnadsvarningar
Hem NYHETER Michelins undersökning visar fortsatt stort intresse för elbilar trots alla kostnadsvarningar

Michelins undersökning visar fortsatt stort intresse för elbilar trots alla kostnadsvarningar

Publicerat av: Redaktionen

Michelin Nordic AB har låtit undersökningsföretaget YouGov under oktober 2023 genomföra en enkätundersökning bland 5822 respondenter i de nordiska länderna.

De intervjuade har fått svara på frågor om kostnader, kunskaper och egna planer kring köp av elbil. Av de tillfrågade i undersökningen har 78 % bil medan 22 % saknar egen bil.

Michelins undersökning visar fortsatt stort intresse för elbilar trots alla kostnadsvarningar

Marika Hoflund, VD Michelin Nordic

Undersökningen visar att bland svenska hushåll planerar 42 % för köp av elbil under de närmaste 3–5 åren. Samtidigt duggar rapporterna tätt om att ägandet av en elbil kan bli dyrt framförallt vad gäller däck- och reparationskostnader, något som endast 20 % av de svenska bilägarna i undersökningen uppger sig ha räknat med.

I Sverige och Norden uppger drygt hälften av de tillfrågade i olika åldersgrupper att de har tagit till sig av informationen om betydelsen av att välja passande däck till sin elbil. Undantaget är gruppen kvinnor i Sverige där endast 37 % säger att de har kännedom om att däckvalet är kritiskt när man köper elbil.

–Resultatet av undersökningen visar att däckens kritiska betydelse för elbilarna fortfarande kommer som en överraskning för många, säger Marika Hoflund, VD Michelin Nordic AB. Här har vi som däckproducent ett ansvar att informera marknaden om att elbilar med deras tunga vikt och högre vridmoment (starkare motorer) ställer högre krav på däcken vad det gäller prestanda. Utan denna information kan skiftet till elbil bli dyrare än vad många har tänkt sig.

Sambandet mellan bilens vikt och takten på däckslitage är 1:1. Det innebär att för varje procent ökning av vikten på bilen så ökar den procentuella takten på däckslitaget med lika många procent. 1 % mera vikt innebär 1% mer däckslitage i g/km. För elbilar som väger i genomsnitt cirka 20 % mer än bensin- och dieselbilar på grund av batteriernas tyngd kan det innebära ett betydligt snabbare däckslitage. Dessutom har elbilar starkare motorer med kraftigare acceleration vilket kan bidra till däckslitage beroende på föraren.

– Dessa utmaningar kommer inte som en överraskning för oss på Michelin, säger Marika Hoflund. Vi har lång erfarenhet av att forska kring och utveckla däck som tillgodoser elbilarnas särskilda behov vad gäller prestanda. Vårt mångåriga deltagande i Formel E är ett bevis på vårt engagemang att bidra till lösningar till de utmaningarna som elektrifieringen innebär för mobiliteten. Däcken måste anpassas för denna nya typ av bilar, utan att kompromissa med säkerheten eller körupplevelse. Det är vad våra premiumdäck är utvecklade för att göra.

För mer information och underliggande data för de övriga nordiska länderna vänligen kontakta pressansvarig Zoe Axdorph.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>