Näringslivet ligger i framkant av den gröna omställningen inom många områden.
Men det finns fortfarande tre tydliga hinder som fortsätter stå i vägen för att företag ska kunna anpassa sig till den brådska som behövs, enligt en hållbarhetsspecialist på Lenovo.
Utmaningarna som kommer med den gröna omställningen är otaliga och kan omöjligt lösas enbart genom en enda insats. Det är en lång, tuff process som kräver engagemang från både lagstiftare, företag och konsumenter – och en hel del uthållighet.
Det finns många hinder på vägen som måste övervinnas innan vi kan nå målet. De senaste åren har jag upplevt tre svårigheter som står i vägen för många företags arbete mot en mer hållbar affärsmodell.
Företagen befinner sig i väldigt olika stadier
Vissa företag är mycket ambitiösa och har arbetat med cirkulära affärsprinciper i många år. Andra har precis påbörjat arbetet och behöver hjälp att till och med identifiera vilka områden de ska fokusera på. Det gör det extremt svårt att designa hållbara lösningar som passar alla där de befinner sig i processen.
Här handlar det om att utveckla några konkreta verktyg som också har en direkt mätbar effekt från start. På Lenovo arbetar vi just nu med att göra det möjligt för våra kunder att få sina varor transporterade med flygplan som drivs av biobränsle samt att vi även erbjuder klimatkompensation utifrån FN-godkända klimatprojekt vid inköp av utvalda produkter. Intresset för dessa lösningar är stort, dels för att det är lättillgängligt, dels för att det är förståeligt. Och det finns många fler av dessa små – men långt ifrån obetydliga – spakar vi kan dra i.
Vi ser fortfarande hållbarhet som en kostnad snarare än en investering
Många företag behandlar fortfarande hållbarhet som ett nödvändigt ont som måste hanteras först när resultatet är säkrat.
Genom att endast uppfylla minimikraven för grön omställning riskerar företagsledare att förlora nuvarande kompetens och gå miste om nya affärsmöjligheter då de förbiser att hållbarhetsprofilen kan vara avgörande för att kunna attrahera arbetskraft och affärspartners i framtiden. En studie från digitaliseringskonsulterna Cognizant från förra året visade att de svarande i åldersgruppen 20 till 40 år prioriterar meningsfullhet framför till exempel lön när de ska välja jobb.
Dagens satsningar på klimatåtgärder lägger därmed grunden för framtida tillväxt och konkurrenskraft. Vi kommer att behöva påminna varandra om det budskapet för att bli av med den falska föreställningen om att hållbarhet är ett ont.
De stora hållbarhetsmålen fäller krokben för de kortsiktiga handlingarna
Motsatsen existerar också. Vissa företag sätter ribban så högt att den blir omöjlig att nå.
Förstå mig rätt: det är inget fel med att sätta upp ambitiösa mål – snarare tvärtom. Det gäller att ha en riktning och verkligen hålla sig till den för att skapa en betydande, nödvändig förändring i förhållande till klimatet. Men det är handlingarna som i slutändan gör skillnad. Därför måste man vara försiktig så att de stora målen inte får de många småsteg du kan ta i rätt riktning här och nu att se obetydliga ut.
Ofta är den snabbaste vägen framåt faktiskt bara att sätta ena foten framför den andra och göra något. Det gäller även den gröna omställningen – oavsett vilket skede i omställningsprocessen du än befinner dig i.