Nugding ledde till 250 000 kilo mindre koldioxidutsläpp
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Nugding ledde till 250 000 kilo mindre koldioxidutsläpp och ett nystartat bolag för mobila tankstationer

Nugding ledde till 250 000 kilo mindre koldioxidutsläpp och ett nystartat bolag för mobila tankstationer

Publicerat av: Redaktionen

Nu har det gått två år sedan Sveriges första mobila tankstation för HVO-bränsle sattes i drift på bygget av stadsdelen Ebbepark i Linköping.

Ett fossilfritt bränslealternativ gjordes mer lättillgängligt än traditionell fossil diesel.

Resultatet är tydligt: 250 000 kg mindre koldioxidutsläpp och ett nystartat bolag för mobila tankstationer. Nudging fungerar.

Sedan installationen för två år sedan har det tankats drygt 90 000 liter HVO-bränsle på den mobila tankstationen i Ebbepark, vilket motsvarar minskat koldioxidutsläpp på drygt 250 000 kg. Konceptet har också mynnat ut i företaget Fillngo som nu erbjuder mobila tankstationer med HVO-bränsle på ett 20-tal platser i Sverige. HVO-tanken är en del av Testbädd Ebbepark där utvecklare, innovatörer och företag erbjuds en möjlighet att testa och vidareutveckla produkter och tjänster, med målet att öka hastigheten på omställningen till en hållbar samhällsutveckling utifrån målen i Agenda 2030.

– Jag tror att hemligheten bakom att det här projektet har varit så lyckat är att vi har gjort det lätt att göra rätt. Det gick snabbare och var enklare att tanka det fossilfria bränslet direkt på byggplatsen än att åka till närmaste bensinstation för tankning. Digital hantering av kvitton förenklade även de administrativa processerna. Det är väldigt glädjande att konceptet nu etablerats i branschen så att vi kan spara koldioxid på fler platser i landet, berättar Sara Malmgren, projektledare för Testbädd Ebbepark

Övertyga genom att testa

Nugding ledde till 250 000 kilo mindre koldioxidutsläppVid starten av projektet med HVO-tanken fanns viss skepsis bland byggentreprenörerna som var rädda att priset för det nya bränslet skulle bli för högt. Tack vare god samverkan mellan alla aktörer och Testbädd Ebbepark kunde HVO-tanken placeras på byggområdet för att låta aktörerna testa själva utan några krav eller avtal. Att slippa åka och tanka fordonen innebar både sparad tid och sparade kostnader, vilket mer än väl kompenserade för det något dyrare literpriset. Många byggentreprenörer såg snabbt fördelarna med HVO-tanken och maskinoperatörerna blev ambassadörer för det fossilfria alternativet på andra byggen.

– Att kunna använda Ebbepark som en testbädd för att realisera innovativa idéer och se hur de fungerar i verkligheten öppnar upp många möjligheter, säger Sara Malmgren. HVO-tanken är ett av våra mest lyckade projekt hittills och ett riktigt bra exempel på hur bra nudging fungerar även i stora komplexa sammanhang som ett byggprojekt. Jag tror att vi kommer att se fler kreativa lösningar som kommer passera testbädd Ebbepark framöver avslutar hon.

Fakta

Ebbepark utvecklas av de tre kommunägda fastighetsbolagen Sankt Kors, Stångåstaden och Lejonfastigheter. Tillsammans skapar de en ny typ av levande stadsdel för företag, boende och besökare med hållbarhet i fokus och där nya lösningar testas inom Testbädd Ebbepark. Bolaget Fillngo utvecklades av Energifabriken som distribuerar och säljer biodrivmedel till kunder i Sverige och Norge.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>