Auto Draft
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Spektakulär depå för södra Sveriges modernaste spårvagnar

Spektakulär depå för södra Sveriges modernaste spårvagnar

Publicerat av: Redaktionen

Stadsutvecklingen är viktig för att skapa jobb, boende och är i många olika aspekter avgörande för att underlätta livet i ett samhälle.

Spektakulär depå för södra Sveriges modernaste spårvagnar

Spektakulär depå för södra Sveriges modernaste spårvagnar

Lund satsar stort på stadsutvecklingen, och visionen är att staden ska växa med 50 000 invånare de närmsta decennierna.

Spårvagnar är det nya i Skåne, och det är ett helt nytt sätt att resa på i Lund. Staden bygger ett sista stopp på den sprillans nya spårvagnslinjen som kommer att passera mellan Lund C och ESS. Stadsutvecklingen kommer att ske längs med spårvägen, kommunerna kommer att bli tätare, de kommer att förnyas och de kommer att fortsätta att växa.

 

”Under modellarbetet med fasaden blev vi faktiskt inspirerade av ett vikt pappersark, det må låta banalt men det var faktiskt så det gick till. Vi ville ha en fasad som gav en viss mönsterverkan, och på något sätt var utmanande, så vi vek plåten likt det veckade arket.” säger Nils-Olof Ljunggren, Arkitekt SAR/MSA

Spårvägen är en 5,5 kilometer lång kärna i den progressiva landsbygden i Skåne, och ett par av de 9 stoppen är de största knutpunkterna i kollektivtrafiken. Som ett sista stopp har en modern depå byggts bestående av 4000 m² utrymmen för dagligt underhåll, städning, verkstad och kontor för trafikledning. Byggnaden är bland annat klädd i fasader från SAPA.

”Detta är en fantastisk byggnation och vi på SAPA är stolta att få vara en pusselbit i projektet, där man siktar framåt och satsar på en modern depå för kollektivtrafiken” Säger Mattias Jansson, Försäljningschef hos SAPA Sverige.

Den spektakulära spårvagnsdepån ritad av Tengbom kommer att vara hemmabasen för Lunds sju spårvagnar som alla är uppkallade baserat på anknytning till staden – Sfnixen, Lindeman, Blåtand, Brandklipparen, Inferno, Saxo Grammaticus och Åsa-Hanna.  Alla dessa namn berättar var för sig en unik historia om Lund. Och visst vill vi ta en tur med någon av dessa så snart möjligt?

”Den stora utmaningen för projektet har handlat om lösa infästningar och att dimensionera profiler, och det är kul att det är ett stort uppmärksammat landmärke intill två stycken andra stora landmärken i Lund som ex MAX IV och ESS. Det unika med just det här projektet är att det är ett stort välvt parti med stora glas”, säger Jonny Englund, projektledare på Alab Aluman.

Arkitekt: Tengbom
Byggherre: Region Skåne / Lunds Kommun
Byggentreprenör: NCC Building Sweden
Metallbyggare: Alab Aluman AB
SAPA produkter: Fasad 4150, Dörr 2086, Fönster 1086
Foto: Magnus Bogren, Bogrens Glasmästeri AB

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>