Hur sätter vi fart på klimatomställningen och samtidigt gör den rättvis och hållbar? Svaret kan vara lokala klimatrådslag.
I en ny praktisk handbok får kommuner och föreningar runtom i Sverige recept för att sätta fart på medborgardialogen.
– Vi hoppas att boken ska vara till hjälp för alla som vill jobba med medborgardialog kring klimatfrågor, säger Kerstin Edquist, projektsamordnare på föreningen Klimatriksdagen och en av författarna till boken.

Ny handbok ska lyfta klimatdialogen
”Klimatrådslag – en handbok om medborgardialog i den lokala klimatpolitiken” ger praktisk vägledning för att komma igång. Tipsen bygger på egna erfarenheter .
Under 2024 genomförde föreningen Klimatriksdagen ett pilotprojekt i tre kommuner i Sverige. I samarbete med Malmö stad, Borås Stad och Sollefteå kommun anordnades lokala klimatrådslag som tog fram förslag och rekommendationer till den lokala klimatpolitiken.
Deltagare i rådslagen var ett 40-tal invånare i varje kommun, mellan 15 och 80 år gamla.
– Det var fantastiskt att se det engagemang som fanns bland deltagarna. Och också höra de många kloka idéer och perspektiv de hade kring den lokala klimatomställningen, säger Jenny Mark Ketter, även hon projektsamordnare och författare till boken.
Praktiska tips och erfarenheter
Boken går igenom alltifrån rekrytering av deltagare till utbildning och genomförande av klimatrådslaget. Dessutom ger den tips på hur man skapar bra samtal och hur man tar förslagen vidare efter det har ägt rum.
– Vi vill dela med oss så mycket som möjligt av vår metod. Det är för att det ska bli enkelt och inspirera till att göra klimatrådslag i varenda kommun runtom i Sverige. Med boken i handen är det bara att sätta i gång, säger Kerstin Edquist.
De förslag och rekommendationer som togs fram av klimatrådslagen handlade om alltifrån bättre kollektivtrafik till bevarande av skogar. Men de handlade också om ett ökat lokalt inflytande i beslut kring klimatomställningen.
– Det är stora frågor att ställa om ett helt samhälle. Vi tror att rådslag eller liknande medborgardialoger är en nödvändighet. Både för att få kraft i klimatomställningen och för att människor ska känna tilltro till politiken, säger Jenny Mark Ketter.
Lanseras under Klimatriksdagen
”Klimatrådslag – en handbok om medborgardialog i den lokala klimatpolitiken” lanseras 5-6 april under eventet Klimatriksdagen.
Den finns både i tryckt form och som en gratis digital bok och går att ladda ner från Klimatriksdagens webb.
Boken är skriven inom projektet ”Medborgarkraft i klimatpolitiken” som drivs av den oberoende föreningen Klimatriksdagen och har fått finansiering av Svenska Postkodlotteriets Stiftelse. Läs mer på klimatrådslag.se.