Nya kriterier för hållbar upphandling av möbler
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Nya hållbar kriterier för upphandlingsmyndigheter av möbler

Nya hållbar kriterier för upphandlingsmyndigheter av möbler

Publicerat av: Redaktionen

Möbler är ofta komplexa produkter som består av många olika material som trä, plast, metall och textil.

Produktionen påverkar miljön men genom att använda sig av cirkulära affärsmodeller är det möjligt att kraftigt minska resursförbrukningen.

Upphandlingsmyndighetens nya hållbarhetkriterier gör det enklare att ställa krav som främjar ökad cirkularitet vid offentlig upphandling av möbler.

Tillverkning av möbler påverkar såväl miljön som klimatet. Enligt forskningsinstitutet RISE beräknas kontorsmöbelproduktionen i Sverige att årligen bidra till klimatpåverkan med mer än 150 000 ton CO2-ekvivalenter. Genom att använda sig av cirkulära affärsmodeller går det enligt RISE att halvera resursförbrukningen och minska klimatpåverkan med cirka 30 procent i jämfört med linjära affärsmodeller där möbler produceras, används och slutligen slängs.

Ställ krav på produktion och livslängd

För att minska miljöpåverkan från möbler är det viktigt att ställa hållbarhetskrav på produktionen, men även krav som ger möbler längre livslängd.

Nya kriterier för hållbar upphandling av möbler– Våra nya hållbarhetskriterier gör det enklare att upphandla möbler som producerats på ett sätt som minskar påverkan på miljön vid produktionen. Kriterierna ger också ökade förutsättningar för cirkulär användning av möbler genom krav på ingående kemiska ämnen samt krav som ger möbler som håller länge och går att reparera, säger Joakim Thornéus, hållbarhetspecialist på Upphandlingsmyndigheten.

Nya krav på tillgänglighet

Möbler som kan användas av brukare med olika behov ger en mer effektiv användning av produkterna. De nya kriterierna innehåller därför kvalificeringskrav där leverantören ska visa hur man arbetar med frågor kring tillgänglighet. Kriterierna innehåller även ett kontraktsvillkor som kan användas för att få råd av leverantören, exempelvis vid val av produkter när det finns särskilda behov.

Farliga ämnen ett hinder för återbruk

– Lång livslängd är en förutsättning för att möbler ska kunna återbrukas. Därför har vi tagit fram flera nya kriterier som ska bidra till detta. Vi har nya krav på möbelns kvalitet och funktion, möjliggörande av reparation, spårbarhet samt bruks- och skötselanvisningar, förklarar Joakim Thornéus.

Farliga ämnen är ett hinder för återbruk av produkter och återvinning av material, därför har vi har uppdaterat och skärpt kriterierna som ställer krav på miljö- och hälsofarliga ämnen. Vi har även synkroniserat kraven på textilier med våra nyligen publicerade textilkriterier.

Upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier för möbler

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>