Nytt boendekoncept blir verklighet i Brunnshög
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Nytt boendekoncept blir verklighet i Brunnshög

Nytt boendekoncept blir verklighet i Brunnshög

Publicerat av: Redaktionen

Nu är det klart – COLIVE och Lunds kommuns helägda fastighetsbolag, LKF, tecknar blockhyresavtal som har godkänts av hyresnämnden i sin helhet.

Detta för att förverkliga den gemensamma visionen om ett storskaligt delningsboende i Brunnshög, Lunds nya stadsdel med hållbarhet i fokus.

Totalt rör det sig om 81 bostadstillfällen fördelat i tio delningslägenheter för unga vuxna. Det kommer att vara en fastighet som är helt skräddarsydd för COLIVEs verksamhet där de första boende förväntas flytta in år 2024.

Att bo tillsammans i så kallad coliving, är på stark frammarsch internationellt. Företeelsen drivs av den yngre generationens efterfrågan på mer urbana och sociala bostadsformer till rimliga priser. Detta tillsammans med målgruppens önskan om flexibilitet och öppenhet för att dela på resurser, både för att sänka kostnader och för att minska belastningen på miljön.

Nytt boendekoncept blir verklighet i Brunnshög

Bildkälla: Arkitekt Fojab

– Lund är en internationell stad där såväl företag som forskning behöver attraktiva boendemiljöer för att attrahera kompetens. Vi ser Lund som ett av våra högprioriterade områden då det finns många unga vuxna som är i behov av boende efter studietiden för att stanna kvar. Vi är stolta och glada över att göra det här tillsammans med LKF då vi delar allmännyttans kärnvärden kring att skapa bra bostäder till en rimlig kostnad och är glada över att vi inom kort kunna slå upp dörrarna för en ny hub tillsammans, säger Katarina Liljestam-Beyer, VD och medgrundare, COLIVE.

Innan hyresgästerna erbjuds bostad genomför de en Roomie-matchning via en unik matchningstjänst och svarar på ett antal frågor för att sedan utifrån svaren matchas med sina nya roomies – allt för att öka trivseln.

Hyresgästerna får sitt eget privata rum med egen toalett och dusch men delar på sociala umgängesytor och kök samt en stor uteplats, gemensamma balkonger och aktivitetsrum. I månadsavgiften ingår bland annat hemförsäkring, internet, städning av gemensamma ytor samt möblemang.

– Genom projektet ger vi unga vuxna en möjlighet att vara en del av ett sammanhang, samtidigt som vi skapar ett komplement till andra boendeformer för de som befinner sig i glappet mellan studentliv och att bilda familj. Detta är hållbarhet när den är som bäst – närheten till all service i den nya stadsdelen och med en spårvagnshållplats utanför dörren. Och den sociala hållbarheten som genomsyrar boendet, säger Fredrik Millertson, vd på LKF.

Sedan tidigare erbjuder COLIVE bostäder på flera platser i Stockholms län och öppnar även sin första coliving-hubb i Göteborg under nästa år.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>