Fler chefer tar ansvar för hållbarhetsfrågorna
Hem HÅLLBARA ÅSIKTER Fler chefer tar ansvar för hållbarhetsfrågorna

Fler chefer tar ansvar för hållbarhetsfrågorna

Publicerat av: Redaktionen

Fler och fler chefer betraktar hållbarhetsfrågorna som en naturlig del i sitt vardagliga arbete.

Det visar Sveriges chefsorganisation Ledarnas hållbarhetsbarometer.

I år svarade 1 331 chefer på undersökningen som tidigare genomförts 2012, 2014, 2020 och 2021. Hela 68 procent av cheferna svarade att hållbarhetsfrågorna är en del av arbetsuppgifterna. År 2014 var samma siffra endast 41 procent.

Av de chefer som säger sig ha ett uttalat ansvar för hållbarhet anser dock bara 10 procent att deras uppdrag är mycket tydligt. 2014 var samma siffra 15 procent. Hela 30 procent upplever uppdraget som ganska eller mycket otydligt.

– En förklaring skulle kunna vara att antalet organisationer med en hållbarhetsstrategi har ökat kraftigt de senaste åren och att många strategier är så nya att de inte hunnit definierats tydligt med nåbara och transparenta mål. Styrelser och ledningsgrupper behöver ta ett större ansvar för att sätta konkreta mål som cheferna kan ta med sig till medarbetarna, säger Andreas Miller, förbundsordförande i Ledarna.

Fler chefer tar ansvar för hållbarhetsfrågorna

Andreas Miller

Undersökningen visar också på att det finns ett kunskapsgap kopplat till hållbarhet. Cheferna ser ett ökat behov av kunskap inom områden som de inte ansvarar för idag. Inom till exempel livscykelanalyser (LCA), där enbart 14 procent av cheferna har det som ett ansvarsområde, önskar sig 27 procent mer kunskap.

Jämför det med de cirka 60 procent av cheferna som idag ansvarar för att minska avfall och svinn men endast 19 procent uppger att de skulle behöva mer kunskap i ämnet.

– Vi vet att chefer både vill och kan påverka i den gröna omställningen. Därför är det mycket positivt att se hur cheferna vill ha mer, och söker mer kunskap inom hållbarhetsområdet de ännu inte ansvarar för idag, säger Andreas Miller.

Slutligen undersöks vilka som är de viktigaste anledningarna till att den organisationen man tillhör bör arbeta med hållbarhetsfrågor. Det alternativet som är vanligast förekommande hos cheferna är ”att attrahera och behålla personal” samt ”att stärka varumärket”.

– De flesta organisationer har insett att om de ska kunna rekrytera nya, och framför allt unga medarbetare, är ett aktivt hållbarhetsarbete viktigt. Därför är det också viktigt att de säkerställer att de gör jobbet och inte hamnar i någon form av greenwashing, säger Andreas Miller.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>