Restaurang Oazen kan vara Sveriges klimatsmartaste restaurang
Hem FOOD Restaurang Oazen kan vara Sveriges klimatsmartaste restaurang

Restaurang Oazen kan vara Sveriges klimatsmartaste restaurang

Publicerat av: Redaktionen

Miljöutbildad personal, engagemang och samarbeten har bidraget till stora miljövinster på Restaraung Oazen i Södertälje. Under året har matsvinnet minskat med 67 procent och samarbetet mellan serviceleverantören Sodexo och Klimato har minskat matens klimatpåverkan med 53 procent.

Restaurang Oazen kan vara Sveriges klimatsmartaste restaurang

Johnny Sandberg, restaurangchef på Sodexos Restaurang Oazen

Minskat matsvinn har med all rätt stått i fokus de senaste åren. Men att bara fokusera på matsvinn räcker inte för att nå FN:s klimatmål. På AstraZenecas Krav-märkta Restaurang Oazen som drivs i samarbete med Sodexo har flera åtgärder vidtagits, och det har gett resultat.

Under året har all restaurangpersonal fått en miljöutbildning vilket ökat engagemang och viljan att testa olika idéer som på olika sätt bidrar till minskad miljöpåverkan. Det så kallade tallrikssvinnet, dvs det som gästerna slänger minskade med 67 procent efter att det infördes ett väga-och betala system. Istället för ett enhetligt buffépris betalar gästerna per gram. Idag är tallrikssvinnet nere på 11,2 gram per gäst och då ingår även bananskal och annat som inte är ätbart.

Ett samarbete med Klimato som deltagit i Sodexos acceleratorprogram Sparx inleddes i februari 2019. Genom Klimatos algoritm och enkla klimatmärkning guidas både restaurangkök och gäster att göra klimatsmarta val.

Vi såg snabbt vilka rätter som gästerna valde och vad vi som jobbar i köket behövde göra för att fortsätta knuffa utvecklingen i rätt riktning. Det finns mer att göra, vi är inte klara”, säger Johnny Sandberg som är restaurangchef på Sodexos Restaurang Oazen.

75 procent av gästerna uppger att klimatmärkningen påverkar deras val. Sedan februari har maträtternas genomsnittliga klimatpåverkan minskat från 1,9 till 0,9 CO2e/portion. Under en månad serveras i närmare 10 000 portioner. Den minskade klimatbelastningen motsvarar 5000 mil med bensindriven bil per månad.

Maten vi äter är en viktig del för att må bra och trivas på jobbet. Som företag vill vi premiera hållbara val som både minskar negativ miljöpåverkan och är bra för hälsan. Att vi även minskar matsvinnet vinner både vi och kommande generationer på”, säger Anders Hallström, Campus-chef AstraZeneca i Södertälje

Några av de andra åtgärderna som minskat miljö- och klimatpåverkan från måltiderna:

  • Restaurangen är plastfri vilket bland annat innebär att bordsvatten som skickas till olika cateringuppdrag serveras i tetror istället för i plastflaskor, och plastbesticken har ersatts av träbestick.
  • Allt kaffe är ekologiskt och Fairtrade.
  • Inköp av nya klimatsmarta produkter som till exempel Tempeh från A2O gjord på svensk quinoa.
  • Samarbete med Foodloopz som tar hand om mat och kaffe som av någon anledning inte kan säljas i den vanliga konsumtionskedjan. Det kan till exempel handla om förpackningar som fått texten upp och ner, eller ett bakverk som inte blivit perfekta. Gästerna uppskattar idén om att ta tillvara på allt som produceras även om det finns skönhetsfel.
  • Smartare leveranskedja med färre men välfyllda transporter
  • Miljömärkta rengöringsmedel
  • Välfyllda diskmaskiner vid diskning

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>