Nyhetsgrafik KRAV certifiering alla lan aterskapat
Hem HÅLLBAR UTVECKLING KRAVs hållbarhetsrankning

KRAVs hållbarhetsrankning

Publicerat av: Redaktionen

Värmland bäst på hållbarhet för djur och jordbruk.

30 procent av djuren och 27 procent av jordbruksmarken i Värmland uppfyller KRAVs kriterier för god djuromsorg och ett hållbart jordbruk.

Det ger sammantaget Värmland en första plats bland Sveriges 21 län i KRAVs hållbarhetsrankning för djurhållning och jordbruksmark.

– Värmland ligger högt både när det gäller KRAV-certifierad djurhållning och åker- och betesmarker. På en KRAV-godkänd gård ställs mycket höga krav på god djuromsorg, samtidigt som klimatpåverkan är mindre och den biologiska mångfalden är större, säger Jonas Carlberg, affärsområdeschef för lantbruk på KRAV.

I hela landet är 17 procent av djuren KRAV-certifierade och 16 procent åker- och betesmarken brukas med KRAV-godkända metoder. Skillnaden mellan länen är stor, där de bästa länen har andelar kring 25–30 procent medan några halkar efter med andelar under 10 procent.

Nyhetsgrafik KRAV certifiering alla lan aterskapatKRAV-certifierad odling innebär att råvarorna odlas ekologiskt utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Dessutom innebär certifieringen krav som går utöver ekologiskt, exempelvis när det gäller klimatpåverkan, djuromsorg och arbetsvillkor för de som producerar varorna.

Bland annat finns långtgående krav på utevistelse för djuren. Sammantaget ger detta en mer hållbar och framtidssäkrad livsmedelsproduktion.

– KRAV-bönder tar ett särskilt stort ansvar för djurens välbefinnande och för en långsiktigt hållbar livsmedelsproduktion. Genom KRAV-certifieringen kan bönder och konsumenter tillsammans tackla globala hållbarhetsutmaningar, såsom klimatkrisen, minskad artrikedom och spridning av bekämningsmedel i naturen, säger Jonas Carlberg.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>