Smart teknik kan framtidssäkra Sveriges elnät – men lokala satsningar krävs
Hem SCHNEIDER ELECTRIC Elnätskapaciteten behöver fördubblas till 2040 – och stärkas med lokala initiativ

Elnätskapaciteten behöver fördubblas till 2040 – och stärkas med lokala initiativ

Publicerat av: Redaktionen

[Krönika] Sveriges elnät är föråldrade. För att framtidssäkra kapacitet och klimatmål krävs ett rejält omtag.

Vi måste tänka smartare, satsa på innovation och bygga lokala lösningar, skriver Anna Andersson, vd på Schneider Electric Sverige.

Sveriges el-infrastruktur är hårt belastad och elnätets kapacitet har svårt att hålla jämna steg. Regeringens initiativ Kraftlyftet, där en miljard kronor satsas på att förstärka elnäten och driva på den gröna omställningen, är självklart något som välkomnas. Men det är långt från tillräckligt.

Elnätskapaciteten behöver fördubblas inom femton år och om vi ska kunna prata om en framtidssäkrad elförsörjning krävs mer än nya kraftledningar. Det krävs kraftfulla investeringar i innovation, smart teknologi och lokala energilösningar. Lösningar som redan finns, men som ännu inte nyttjas i rätt omfattning.

Avlastar och stärker elnätet
Smart teknik kan framtidssäkra Sveriges elnät – men lokala satsningar krävs

Anna Andersson, vd på Schneider Electric Sverige

I takt med att traditionella energikällor fasas ut och elanvändningen skjuter i höjden uppstår lokala effektutmaningar runtom i Sverige, vilket Energimyndigheten rapporterat om.

Här kan decentraliserade lösningar spela en avgörande roll. Småskaliga elsystem och lösningar (mikronät) tillsammans med distribuerade energiresurser (DER) erbjuder enorma möjligheter att producera, lagra och distribuera elektricitet lokalt – ofta med hjälp av förnybara energikällor.

Detta kan både avlasta elnätet samt minska sårbarheten, och det är viktigare än någonsin att börja nyttja dessa lösningar i större skalor nu.

Nyttjar potentialen med AI

Energifrågan går självklart inte att diskutera utan att lyfta potentialen med AI. Även om tekniken är en av vår tids stora miljöbovar öppnar den upp helt nya möjligheter att effektivisera och hantera vår energianvändning.

Schneider Electric ser vi det varje dag. I vårt samarbete med SISAB lyckades vi minska energianvändningen i skolfastigheter med cirka nio procent – ett konkret exempel på vad smart teknik kan åstadkomma.

På samma sätt kan och bör AI användas mer för att göra distributionsnäten mer innovativa. Från att förutse toppar i elnätet, till att möjliggöra en snabbare anslutning av förnybara energikällor – utan att tumma på stabiliteten i nätet. Tekniken har enorma förmågor och det är dags att vi börjar ta hand om den.

Samarbete mellan privat och offentligt är grunden

Det är tydligt att energiomställningen kräver mer än nya kraftledningar. Den kräver ett nytt sätt att tänka där digitalisering, energieffektivisering och innovation går hand i hand med traditionell infrastruktur. Men för att lyckas krävs större samarbeten och beslutskraft mellan privata och offentliga företag – inte minst på lokal nivå. Det gäller att:

1. Tänk regionalt och agera tillsammans

Kommuner och företag måste kroka arm redan i planeringsfasen. Genom regionala partnerskap kan man samordna nätutbyggnad, lämpliga platser för lokal energiproduktion och smarta lösningar kan identifierats, och tekniker som mikronät och energilagring kan snabbas på.

2. Dela risker – och dubbla möjligheter

Många kommuner saknar resurser eller kapacitet att göra dessa energiinvesteringar på egen hand. Men genom gemensamma investeringsmodeller, som samägda bolag eller gröna finansieringslösningar, kan det blir möjligt att genomföra stora projekt även i mindre kommuner. Privata företag och näringslivet bidrar med kapital, teknik och innovation, medan kommunerna står för lokalkännedom och tillstånd. Detta möjliggör storskalig utrullning av framtidens energisystem – även i mindre kommuner.

3. Förenkla för framtiden

Idag bromsas många energiinitiativ på grund av otydliga roller mellan kommuner, nätägare och privata aktörer. För att öka takten i energiomställningen måste processerna bli snabbare och regelverken tydligare – något som politiska beslut kan bidra till. Det krävs nya sätt för att uppmuntra lokala samverkansprojekt som driver omställning framåt – inte bromsar den.

Anna Andersson, vd på Schneider Electric Sverige

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>