Stor solcellspark etableras i Boden
Hem ENERGI Stor solcellspark etableras i Boden i norra Sverige

Stor solcellspark etableras i Boden i norra Sverige

Publicerat av: Redaktionen

Bodens kommun har beviljat Lilium energi ett markarrendeavtal på utvecklingsområdet Boden Plug&Play.

Syftet är att uppföra en solcellspark på drygt 10 hektar som kommer att bli en av Sveriges större i sitt slag.

Företaget vill med satsningen starta produktionen av fossilfri el som ska kunna bidra till de omkringliggande industriernas försörjning av förnyelsebar energi.

Anläggningen förväntas generera energi i minst 25 år med en total installerad effekt upp till cirka 10 MW. Byggnation av projektet planeras att påbörjas så snart som möjligt för verksamhetsstart under 2024.

De ca 18 500 solcellspanelerna ska enligt plan placeras och radas upp symmetriskt för att ge en så liten påverkan på landskapsbilden som möjligt. Närmaste grannar är endast industrier och testverksamhet för uppskalningsbara satsningar inom energiområdet.

– För Boden som den platsen där solen alltid ler blir en solcellspark mitt i prick. Vi välkomnar Lilium energis satsning som ligger helt i linje med hur vi i Boden vill jobba med förnyelsebara energikällor, säger Claes Nordmark, kommunalråd, Bodens kommun.

– En spännande etablering på Boden Plug&Play som stärker bilden av Boden som norra Sveriges gröna hjärta. ”Det smarta gröna” är centralt i den pågående samhällsomställningen och det är viktigt att vi tillsammans med spännande aktörer som Lilium Energi visar att vi menar det vi säger, säger Mats Berg, näringslivschef.

– Vi har länge tittat på alternativ för mark i Norrland där vi kan placera vår solcellspark, då det i norra Sverige är möjligt att få solel stora delar av dygnet tack vare att det är ljust längre under sommaren. Dessutom är snö och kyla är bra för solceller och midnattssolen bidrar starkt till produktionen av solel. Vi kom i kontakt med Håkan och Lars på Bodens kommun och fick då ta del av satsningen som sker inte bara med H2 Green Steels etablering utan även det som händer i hela kommunen. Vi ser väldigt positivt på framtiden för Boden med all tillväxt, med smarta och hållbara lösningar. Det känns jätteroligt att få vara med på denna resa, Stefan Ruda, kommersiell förvaltare, Lilium Fastigheter.

– Vi på Lilium Fastigheter är riktigt glada för vår kommande etablering av en stor solcellspark I Boden. Inte minst för att våra huvudägare familjen Liljedahl har sitt säte i Norrbotten och har uttalat stor tillfredsställelse med att kunna bidra till den nödvändiga omställning framtiden kräver och få uppföra den i Boden. Att Lilium Fastigheter med denna etablering med råge kommer producera mer elektricitet årligen än vad samtliga våra hyresgäster inom hela vår koncern förbrukar medför att vi ligger i frontlinjen inom fastighetsbranschen och därmed hoppas på att många fler fastighetsförvaltande företag såväl inom privat som offentlig regi ska följa vårt exempel, säger Peter Gotthardsson, styrelseordförande, Lilium Fastigheter.

Med den kommande elproduktion om nära tio miljoner KWh kan det exempelvis

  • Stor solcellspark etableras i BodenTillgodose förbrukningen av 1970 st villor, 5000kWh/år (exkl. uppvärmning).
  • Tillgodose förbrukning till 4104 st elbilar med 12.000km körsträcka/år.

Lilium Energi är en del av fastighetsaktiebolaget Lilium som är ett familjeägt fastighetsbolag med fastigheter i Sverige och Norge. Företaget äger och förvaltar centralt belägna kontors-, butiks-, industri- och bostadsfastigheter i tillväxtregioner. Denna solcellspark och miljösatsning ligger i linje med hyresgästers uttalade miljöprofiler och krav på omställningen till ett hållbart samhälle.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>