Så mycket som 58 procent av alla vattenskador orsakas av läckage från ledningssystem för kall-varmvatten, värme och avlopp. Flest skador uppstår i hus byggda på 1960- och 1970-talet.
– Genom att ha en bra underhållsplanering och byta ut rören i tid, kan många kostsamma läckage från rör undvikas, säger Thomas Helmerson, verksamhetsledare för Vattenskadecentrum.
Varje år sammanställer Vattenskadecentrum försäkringsbolagens inrapporterade vattenskador i en rapport. Årets rapport visar tydligt att den största anledningen till vattenläckor från ledningssystem – hela 75 procent – är just sönderrostade och uttjänta rör. Här spelar husens ålder stor roll. Hus som är 50 år eller äldre är i klar majoritet när det gäller den här typen av vattenläckage. Då har helt enkelt rörledningarnas bäst-före-datum passerat.
Tappvattenrör står för 52 procent av rörläckagen, medan rör kopplade till värmesystemet står för 15 procent och skador på avloppsrör för 32 procent av vattenskadorna. Vattenburen golvvärme orsakar sällan vattenskador. Endast 1 procent av läckagen från ledningssystem sker där.
Statistiken tar även upp frysskador, men där påverkar årets vintertemperaturer mycket. 2019 var till exempel vintern varmare än normalt, vilket inte alls ledde till lika många sönderfrysta rör som vintrarna 2018 och 2017.
– Det är sällan ett rör går av. Oftast handlar det om droppläckage som är svårare att upptäcka eftersom det droppar under lång tid innan läckaget upptäcks, säger Thomas Helmerson.
Vattenskadecentrums tips för att undvika rörläckage:
- Installera läckageindikering där läckor är vanliga, till exempel under diskbänken.
- Ta hjälp av auktoriserade VVS-företag eller konsultföretag för att se över behovet av att byta ut ledningar. Speciellt om huset är 40-50 år eller äldre.
- Ta fram en underhållsplan, även för villan eller fritidshuset.
- Installera vattenfelsbrytare för att säkra upp mot mindre och större vattenskador.