Utveckling av måltider med inriktning på att minska matsvinn!
Hem FOOD Utveckling av måltider ska minska matsvinnet i Staffanstorp

Utveckling av måltider ska minska matsvinnet i Staffanstorp

Publicerat av: Redaktionen

Generation Waste har inlett ett större samarbete med Staffanstorp om att utveckla måltider som minskar matsvinnet i skolor och förskolor.

Den nya kostorganisationen består av fem personer i ledningen och ett 40-tal medarbetare som tillsammans ska ansvara för kommunens måltider.

Staffanstorps kommun i Skåne har arbetat med hållbar utveckling på olika sätt, i likhet med många andra kommuner i Sverige. Det man har kunnat konstatera är att frågan om matsvinnet i skolor och förskolor samt utvecklingen av kost och måltider är ett prioriterat utvecklingsområde. Frågan engagerar också personalen, här vill man bli bättre, tydligare och jämnare i sitt arbete.

Utveckling av måltider med inriktning på att minska matsvinn!

För att få hjälp vände sig Staffanstorps kommunledning till Generation Wastes matsvinnsexperter, som utifrån kommunens underlag och egna observationer har startat upp en process för att fördjupa matsvinnsarbetet.

Ökar kunskap och medvetenhet

Processens mål är att öka medarbetarnas kunskapsnivå, medvetenhet och handlingsberedskap samt att involvera och utbilda ett antal nyckelpersoner som sedan kan ta över.

Nyckelpersonernas uppgift blir att driva det långsiktiga arbetet med kost och måtidsutveckling i kommunen, tillsammans med ledningen,  när experterna på Generation Waste genomfört sina åtaganden.

Åtagandet sträcker sig över tre kvartal och består av fem huvudsakliga verksamhetsaktiviteter. Här behandlas konsumtion och produktion, kommunikation, måltidspedagogik samt menyplanering och måltidsråd, genom till exempel föreläsningar, rollspel, diskussionsverkstad, workshops och cooks-hops på plats ute i kommunens verksamheter.

Generation Waste minskar matsvinnet i privata och offentliga kök. Med hjälp av ett enkelt och smart digitalt mätverktyg samt utbildning utvecklar man kundernas hållbarhetsarbete samt ökar lönsamheten. Företaget grundades 2018 i Göteborg av tidigare kocken Daniel Oddhammar som såg att mat slängdes helt i onödan samtidigt som det saknades ett enkelt mätverktyg för kockar att mäta sitt matsvinn på.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>