2,5 miljoner ton förpackningar till återvinning de senaste fem åren – ökning med 15 procent
Hem MILJÖ 2,5 miljoner ton förpackningar till återvinning de senaste fem åren – ökning med 15%

2,5 miljoner ton förpackningar till återvinning de senaste fem åren – ökning med 15%

Publicerat av: Redaktionen

De senaste åren visar på en stark återvinningstrend i Sverige.

Insamlingen av förpackningar har ökat med 15 procent sedan 2018.

Bland annat har hushållen blivit allt bättre på att sortera ut sina plastförpackningar.

Den totala mängden insamlade plastförpackningar under de senaste fem åren motsvarar 1,5 varv runt jorden med uppradade diskmedelsflaskor, enligt nya siffror från Förpackningsinsamlingen (FTI).

Förra året lämnades hela 530 000 ton förpackningar in till återvinning i FTI:s insamlingssystem, vilket motsvarar 50,4 kilo per invånare. Mellan åren 2018 och 2022 har insamlingen ökat med närmare 15 procent. Sammanlagt har 2,5 miljoner ton förpackningar av papper, plast, metall och glas lämnats till återvinning via FTI:s återvinningsstationer eller fastighetsnära insamling under de senaste fem åren.

Det materialslag där insamlingen ökat mest under perioden är pappersförpackningar, som har ökat med 28 procent. Även för plastförpackningar har insamlingen ökat markant med 22 procent. Andelen metall- och glasförpackningar ökat med sex respektive fyra procent.

– Det är fantastiskt att så många hushåll källsorterar sina förpackningar, det är en förutsättning för att de ska kunna återvinnas. Extra glädjande är det att insamlingen av plastförpackningar har ökat så mycket. Vi är bra på att återvinna i Sverige men vi kan bli ännu bättre. Vi ser att vi nu är tillbaka på mer normala insamlingsnivåer jämfört med rekordnivåerna som uppmättes under pandemiåren. Även om nivåerna är höga hamnar alltför många förpackningar fortfarande i soppåsen. Att sortera ut sina förpackningar till återvinning är något som alla kan göra för att bidra till en mer hållbar värld, säger Mikael Edenqvist, chef regioner på FTI.

I syfte att öka insamlingen och återvinningen av förpackningar ännu mer har regeringen beslutat om en ny förordning för producentansvar för förpackningar. Den innebär bland annat att insamlingsansvaret går över till kommunerna den 1 januari 2024, och att fastighetsnära insamling ska vara införd för alla hushåll senast 2027.

2,5 miljoner ton förpackningar till återvinning de senaste fem åren – ökning med 15 procent– Vi är glada att se den här positiva trenden, som visar att källsorteringen har ökat kontinuerligt under de senaste åren. Här har vårt rikstäckande insamlingssystem med återvinningsstationer och fastighetsnära insamling fyllt en viktig samhällsfunktion. Genom att göra insamling av hushållens förpackningar tillgänglig för alla, har fler förpackningar kunnat återvinnas. Nu arbetar vi för en smidig övergång till kommunerna genom att dela med oss av vår erfarenhet och expertis på området. Vi ser fram emot en fortsatt utveckling mot ett mer cirkulärt samhälle, säger Mikael Edenqvist.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>