Digitala tvillingar och datadelning: Så kan fastighetsbranschen bli mer hållbar
Hem HÅLLBAR DIGITALISERING Digitala tvillingar och datadelning: Så kan fastighetsbranschen bli mer hållbar

Digitala tvillingar och datadelning: Så kan fastighetsbranschen bli mer hållbar

Publicerat av: Redaktionen

Byggnader står för en stor del av världens energiförbrukning och utsläpp. Digitala tvillingar och datadelning banar nu väg för klimatsmarta byggnader och renoveringar som möter framtidens hållbarhetsmål.

Einar Mattsson och KTH Dig-IT Lab visar vägen med en innovativ testmiljö och samarbeten som snabbar på utvecklingen av en hållbar fastighetsbransch.

Fastighetsbranschen står inför ett stort hållbarhetsansvar. Byggnader svarar för omkring 40 procent av den globala energianvändningen och 30 procent av koldioxidutsläppen.

Detta skapar ett allt mer akut behov av att utveckla resurssnåla byggnader. För att nå framtidens klimatmål krävs nytänkande och innovation, här kan ny teknik i form av digitala tvillingar och datadelning spela en nyckelroll.

KTH Dig-IT Lab – En hub för datadelning och testning

På KTH Campus i Stockholm står tre huskroppar med totalt 305 studentlägenheter, projekterade av fastighetskoncernen Einar Mattsson. Dessa byggnader är mer än bara bostäder – de utgör en fullskalig testmiljö för ett stort antal forskningsprojekt inom hållbarhet, energieffektivisering och smarta styrsystem som en del av  KTH Live-In Lab. Här samlas data från fastigheterna in för att analyseras och delas för att driva forskningen framåt.

– De smarta styrsystemen kan modelleras och testas inom KTH Dig-IT Lab som därmed blir test-hubben för all data från forskningen, säger Mikael Dimadis, projektledare för forskning och utveckling på Einar Mattsson AB.

Genom att samarbeta, lära och dela data med andra fastighetsägare som implementerat ny teknik och funktionalitet, kan Einar Mattsson spara både tid och pengar.

– Med ny kunskap kan vi renovera smartare och nå våra klimatmål snabbare, fortsätter han.

Digitala tvillingar ger möjlighet att simulera och optimera

Einar Mattsson är Stockholms största privata hyresvärd med 102 fastigheter, och nya byggnader tillkommer årligen. De flesta fastigheterna är dock äldre byggnader med varierande förutsättningar beroende på byggår. Koncernen genomför renoveringar löpande i de äldre fastigheterna, men det är i många fall långt ifrån självklart hur man får in dagens lösningar för energi, vatten och ventilation.  Här kan ny teknik och insikterna från KTH-labbet hjälpa till.

Digitala tvillingar och datadelning: Så kan fastighetsbranschen bli mer hållbar

Genom att skapa en digital tvilling av en byggnad kan en fastighetsägare simulera olika lösningar och stå bättre rustad för renovering. Det spar tid och minskar slöseri.

– Det ideala är att på förhand få veta vilken lösning som passar bäst i den specifika fastigheten. Med en digital tvilling kan vi simulera åtgången av energi, ventilationsflöden, VVS-system, el och annat.  Det är en riskfri, resurs- och tidseffektiv metod när vi ska framtidsanpassa äldre byggnader.

Mot enhetliga standarder för datadelning

En stor utmaning för branschen är behovet av gemensamma standarder för datadelning. För att effektivisera simuleringarna i de digitala tvillingarna och säkerställa att alla parter arbetar utifrån samma förutsättningar, samarbetar aktörer som Einar Mattsson, Schneider Electric och Siemens för att skapa en enhetlig standard. Genom initiativ som Proptech OS (Einar Mattsson), EBO (Schneider Electric) och Building X (Siemens) strävar branschen mot att undanröja hinder i datadelning mellan företagsspecifika system.

Att bygga smartare, mer hållbart och energieffektivt kräver samarbete och delade kunskaper. Genom satsningar på digitala tvillingar och gemensamma datastandarder öppnas nya möjligheter för fastighetsbranschen att nå klimatmålen och minska sitt klimatavtryck snabbare.

Dig-IT Lab är ett Vinnova-finansierat kompetenscentrum vid KTH som syftar till att minska byggnaders miljöpåverkan genom digitalisering. Fokus ligger på samverkan och omvandlingen av data som samlas in från byggnader till konkret samhällspåverkan. Projektet bygger vidare på befintlig forskning och samverkan inom forskningscentrumet KTH Live-In Lab.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>