Bauma 2022 – Batterier för svenskt klimat
Hem ENERGI Batterier för svenskt klimat – Bauma 2022

Batterier för svenskt klimat – Bauma 2022

Publicerat av: Redaktionen

Avant använder Bauma för att lansera sina egenutvecklade litiumbatterier för företagets eldrivna kompaktlastare.

Batterisystemet ser till att batterierna håller rätt temperatur för de alltid ska kunna ge full effekt.

– Med ett vanligt litiumbatteri kan effektförlusten vara så stor som 20 procent när det är riktigt kallt. Maskinen måste köras en stund innan man kommer upp i rätt temperatur, säger Petter Hadenius som är produktchef för Avant hos den svenska generalagenten Nordfarm Maskin.

Avants nya batterisystem ser till så att den effektförlusten minimeras genom att hålla batteriet i rätt temperatur vid laddning och under körning. De nya batterierna finns i tre storlekar – 7, 13 och 27,5 kilowattimmar.

Det minsta batteriet har ett litiumblock, det mellersta har två block och det största har fyra block.

– När ett block är tillverkat sänks det ned i en vätska som bildar en gelé runt blocket. Gelen är både isolerande och värmebärande. Under laddningen ser mjukvaran till att batteri och gelé håller optimal temperatur när det är färdigladdat. Det gör att batteriet kan leverera full kraft direkt på morgonen om det laddats under natten och man slipper effektförluster.

Det tidigare största batteriet i Avants kompaktlastare var på 13 kilowattimmar.

Dubbelt upp

– Det största nya batteriet ger dubbelt så mycket i kilowatt, men kapaciteten har mer än fördubblats, eftersom det inte blir några effektförluster när det är kallt, understryker Petter Hadenius.

Bauma 2022 – Batterier för svenskt klimatTidigare kunde Avants elektriska kompaktlastare endast laddas med en separat snabbladdare. På den nya modellen av Avant e5 har den fått ett laddningsuttag som passar till standardladdare för elbilar.

– Det betyder att om föraren stannar vid exempelvis McDonalds för att äta lunch kan maskinen laddas vid de uttag som finns för elbilsladdning vid restaurangen, säger Petter Hadenius.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>