Nu gör Bzzt dubbel miljönytta!
Hem TRANSPORT Bzzt gör dubbel miljönytta både globalt och lokalt

Bzzt gör dubbel miljönytta både globalt och lokalt

Publicerat av: Redaktionen

Bzzt kör små utsläppsfria taxipodar och mopeder för korta resor och transporter i city. Bra för miljön, både globalt och lokalt.

Nu har bolaget också börjat med datainsamling.

Fem av fordonen har utrustats med sensorer som mäter luft- och marktemperatur i ett forskningsprojekt som undersöker hur grönområden påverkar det lokala mikroklimatet i staden.

Projektet Stockholm Heat är ett delprojekt i Senseable Stockholm Lab som är ett långsiktigt mellan KTH – MIT och Stockholms stad, med finansiering från Stockholms handelskammare och NEWSEC.

Nu gör Bzzt dubbel miljönytta!– Det här är ett superintressant projekt som vi är mer än glada över att få vara en del av! Vi kör ju kors och tvärs genom stan från morgon till kväll och kan mäta och samla in data om i stort sett vad som helst med våra fordon. Att få begå mätpremiär i Stockholm stads tjänst tillsammans med ledande aktörer som MIT och KTH är fantastiskt roligt och visar att vi är rätt ute med vår satsning på datainsamling, säger Jonathan Lannö, Chief business officer på Bzzt AB.

– Vi testar en ny, soldriven avkänningsplattform som hjälper oss kartlägga urbana mikroklimat, och i Bzzt har vi hittat en väldigt bra partner för detta. Det faktum att deras utsläppsfria fordon körs över hela centrala Stockholm ger oss en fantastisk möjlighet att samla in en oöverträffad mängd data. Vårt mål är att bättre förstå den urbana grönskans roll för att mildra klimatförändringseffekter, säger Simone Mora, forskare på Massachusetts Institute of Technology (MIT).

I Senseable Stockholm Lab arbetar forskare från MIT och KTH i nära samarbete med referensgrupper från Stockholms stad i projekt som utgår från utmaningar som har definierats av staden. Genom att kombinera amerikanska och svenska forskares kunskap om stordata och AI med högkvalitativ forskning inom olika ämnesområden från KTH undersöker Senseable Stockholm Lab olika urbana socioekonomiska och miljömässiga utmaningar i den växande staden. Syftet är att utveckla metodik och bygga kunskap som kan användas för en långsiktigt hållbar utveckling och att utreda förutsättningarna för framtidens smarta stad.

Stockholm Heat startade i juni 2021 och pågår till augusti 2022.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>